НОВИНИ

Как се справят спортистите с голямата часова разлика и какво е таймирана тренировка? (ВИДЕО)

Това научи нашият екип в Пловдив, който посети последната тренировка на националният ни отбор спортна аеробика, преди да отлети тази вечер за световната купа в Япония.

справят спортистите голямата часова разлика таймирана тренировка видео
bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 21.05.2024
Чете се за: 04:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Борислава Иванова, Христо Манолов, Тихомир Баротев и Антонио Папазов са 4-та българи, които ще представят страната ни на Световната купа по спортна аеробика в Япония.

В годините българските спортисти не спират да впечатляват с изявите си и диктуват модата на този спорт в света. Въпреки че отборът ни е малък по численост, той покрива четири категории, които много други нации успяват с много повече състезатели. Така ще бъде и в Япония - индивидуално мъже и жени, смесени двойки и тройки.

"Едно много важно състезание, тъй като в него ще срещнем всичките конкуренти, които срещахме сега в Европа, плюс тези в Азия. Отговорно е, далече е. По-специфична е тренировката за там. Ще участват всички по-силни държави, с малки изключения. Надявам се да се представим добре“, сподели пред БНТ председателят на Българския съюз по аеробика Димитрина Къндева.

За да се подготвят за голямата часова разлика, спортистите тренират при специален режим, който наричат таймирана тренировка.

"В зависимост от това дали е на изток, или на запад, трябва да можеш да предвидиш тренировките по начина, по който те ще се проведат и в съответната държава. Този път сме на изток. Обикновено е малко по-трудно. Когато имаме състезание на запад в Щатите и в Мексико е по-лесно защото те са назад. Разликата с Япония е 6-7 часа. За наша голяма радост, състезателите ни там по график ще играят в следобедните часове в японско време. Така че сме привилегировани, че можем да провеждаме ранни сутрешни тренировки, но не безкрайно ранни, в които да е по същото време, в което ще бъде там. Ако бяха състезанията за в Япония рано сутринта 10-11:00 ч., това означава, че тренировките тук трябваше да се провеждат в 5-6:00 ч. сутринта, което е много тежко за състезателите", добави тя.

Това състезание се явява като генерална репетиция за световното първенство през септември, което се явява и квалификация за световните игри, които се провеждат веднъж на четири години след олимпийската година. Игрите представляват олимпиада на не олимпийските спортове, които са предприсъединителни или чакат одобрение за влизане в олимпийското семейство. Затова след едногодишно прекъсване в националния отбор се завръщат отново няколкократните световни и европейски шампиони Антонио Папазов и Тихомир Баротев. Те ще подпомогнат младите ни надежди Борислава Иванова и Христо Манолов.

"Тази година за първи път играя в три категории в 18+ за мъже и жени. Изключително трудно ще ми бъде, но смятам, че ще се справя", коментира Иванова пред камерата на БНТ.

"За мен е различно за това, че никога преди това не съм бил в Япония и ще ми е за първи път. Също така го имам за много тежко състезание и обстановката ще е доста различна, но смятам, че ще покажем добри резултати", добави Манолов.

Нашите спортисти ще бъдат без треньор в Япония. Тяхната подготовка през годините води председателят на Българския съюз по аеробика Димитрина Къндева, която съвместява и функцията на старши треньор, но по време на състезанието тя ще е в съдийската комисия и няма да може да напътства нашите момчета и момичета. Димитрина Къндева обаче е сигурна в подготовката на нашите спортисти, защото има своите доказани през годините работещи методи.

"Това, което им казвам, е по време на тренировка. След това вече трябва сами да играят, тъй като при нас горе-долу важи така: "На тренировка тренираме като за световно, за да може като идем на световно, да е само една тренировка"", завърши Къндева.

Вижте целия материал на Мария Павлова и оператора Антон Мачев във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 души загинаха при падане на автобус в река Нил в Египет
10 души загинаха при падане на автобус в река Нил в Египет
Моторист загина при катастрофа във Враца
Моторист загина при катастрофа във Враца