НОВИНИ

Каква ще е съдбата на Белодробната болница във Варна - общинският съвет заседава

bnt avatar logo
от БНТ
08:21, 08.11.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Общинският съвет във Варна ще обсъди съдбата на Белодробната болница в града. Лечебното заведение е с дългове за около 600 000 лв., от които около 80 000 за ток.

Вчера от местното електроразпределително дружество предупредиха, че заради неплатените сметки ще прекъснат подаването на електричество към болницата от 21 ноември.

Едноличен собственик на капитала на лечебното заведение е Община Варна.

Финансовите проблеми на болницата са от години наред. Медиците не получават редовно заплатите си и напускат, а междувременно болните се увеличават.

"10 месеца не сме плащали заплати и НАП е затворила сградата, защото искат да я продадат срещу парите, които дължим за осигуровки. Сметките ни са блокирани и аз стоя тук само защото, ако се махна - ще ликвидират болницата", каза пред БНТ директорът на лечебното заведение доц. Христо Ганчев.

В момента в болницата са настанени 18 пациенти.

Пред БНТ председателят на здравната комисия в Общинския съвет във Варна проф. Анелия Клисарова се обяви категорично против затварянето на лечебното заведение.

"Има две предложения - лечението на пациентите да бъде прехвърлено към друга болница в областта, а второто е задълженията да бъдат платени. Не можем да допуснем на 21-ви ноември да бъде спрян токът на една такава болница. В нея има 18 пациенти, още хора работят - къде да отидат тези хора. Аз не мисля, че във Варна трябва да бъде закрита една 100-годишна болница. И колегите от комисията по здравеопазване са на същото мнение- не бива да закриваме болницата и не бива да оставяме Варна без такава помощ", заяви проф. Анелия Клисарова, председател на Комисията по здравеопазване към Общински съвет във Варна.

Подробности вижте във включването на Елена Георгиева.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Терзийски: Липсва координация и организация в системата на МВР
Христо Терзийски: Липсва координация и организация в системата на МВР
Димитър Кузманов се класира за втория кръг на турнира в Роан
Димитър Кузманов се класира за втория кръг на турнира в Роан