НОВИНИ

Каква ще е съдбата на паметника "Альоша" в Пловдив?

bnt avatar logo
от БНТ
08:29, 11.01.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

До края на тази година Паметникът на съветската армия в Пловдив да бъде премахнат от върха на хълма Бунарджика и преместен на подходящо място. Такова предложение в местния парламент на Пловдив са депозирали вчера съветници от ДСБ. В проекта на решение се предлага "Альоша" да бъде преместен в Музея на комунистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от община Пловдив за обновяване на пространството около паметника. Това предложение ще влезе в дневния ред на общинския съвет на 17 януари.

"Повдигаме сега тази тема, защото това е един много наболял въпрос, който вълнува много българи и вярвам много пловдивчани. В периода 1944 - 1947 година България фактически е окупирана от Червената армия. Това е един период, в който българският народ претърпява много унижения в следствие на тази окупация. Изгражда се комунистическо-тоталитарен режим в България и този паметник възвестява именно този тежък период, който за нас лично потъпква националното достойнство на българите. Смятаме, че е важно Паметника на Съветската армия, по-известен като Альоша, да бъде преместен в музея, където да се запази паметта за тези времена, но не и да бъде на такова място в града ни", заяви в "Денят започва" Владимир Славенски - общински съветник от ДСБ.

"Альоша е символ на Пловдив, символ на времената от Втората Световна война. Ние сме категорично против преместването и демонтирането на паметника. Трябва да бдим и да пазим историята каквато е. Господата от ДСБ четат едностранчиво историята. На 10 януари 1944 г. са най-тежките бомбардировки на София от нашите сегашни приятели - САЩ и Великобритания. Стотици са жертвите, хиляди са ранените, огромни са материалните щети. Не може от историята да си харесваме една страница от нея, да не харесваме друга страница. На 10 ноември всички ние затворихме вратата на тоталитаризма, затворихме вратата на заклеймяването, на етикетите "Това не ни харесва - това ни харесва". Демокрацията е това да приемем различията, независимо дали конюнктурно в момента ни харесват или не", категоричен е инж. Калин Милчев - общински съветник от "БСП за България".

Вижте прякото включване на Нели Ангелова

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аталанта изхвърли Милан на четвъртфиналите на турнира за Купата на Италия
Аталанта изхвърли Милан на четвъртфиналите на турнира за Купата на Италия
Виктория Томова не успя да се класира за полуфиналите на тенис турнира в Хобарт
Виктория Томова не успя да се класира за полуфиналите на тенис турнира в Хобарт