НОВИНИ

Какви мерки ще вземе държавата за справяне с коронавируса?

bnt avatar logo
от БНТ
11:50, 08.03.2020
Чете се за: 00:41 мин.

Министърът на здравеопазването да издаде заповед за обявяване на специален режим на действие на болниците с пациенти, а именно карантиниране на отделенията, в които са пациентите с коронавирус и да се поемат само случаите със спешни сърдечно-съдови заболявания, инсулти и спешна хирургична помощ. Останалите пациенти да не се допускат в болниците. Това беше едно от предложенията, които ген. Венцислав Мутафчийски - председател на Оперативния щаб и началник на ВМА, даде във връзка с мерките, които държавата да вземе за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Второто предложение към министъра на здравеопазването е да се предадат на болниците и на всички директори на болниците последните ъпдейти от китайска страна за лечението и диагностиката на коронавирус инфекцията.

Създадена е анкета, която ще попълват всички пациенти.

Медицинските директори и областните оперативни щабове в срок до 12 часа трябва да посочат какви са резервите им с легла на всяко регионално ниво.

От Министерството на финансите да бъдат разписани ясни правила за какво ще бъдат изразходвани отпуснатите средства и кой ще ги разходва.

За засегнатите региони в страната ген. Мутафчийски предложи да бъдат забранени учебните занятия и предвидените форми на извънкласно обучение.

Освен това да се забранят всички културни прояви на закрито - театри и кина.

Сред предложенията беше да отпаднат и всички спортни мероприятия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Плевен и Габрово са първите доказани случаи на коронавирус в България
В Плевен и Габрово са първите доказани случаи на коронавирус в България
16 млн. души са под карантина в Италия, папата отмени неделната си молитва
16 млн. души са под карантина в Италия, папата отмени неделната си молитва