НОВИНИ

Какви облекчения за затворените бизнеси прилагат общините?

Част от мерките са: намалени наеми, освобождаване от такса "тротоарно право", облекчения на местните данъци

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
15:13, 25.03.2021
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
какви облекчения затворените бизнеси прилагат общините
Слушай новината

В София общината намали общинските наеми и патентния данък на такситата. Мерките за преодоляване на негативните икономически последици обаче не включват намаляване или освобождаване от данъци.

Мерките приети миналата година са насочени към наемателите на общински помещения и площи, които са принудени да не работят заради противоепидемичните мерки. Те са освободени от наем или наемът им е намален, в зависимост от времето, в което са били затворени.

Бизнесът в София обаче се надява от общината да въведат още мерки за възстановяване на бизнеса. Търговците се оплакват, че тези не са достатъчни дори за оцеляване, а какво остава за възраждане на пострадалите от пандемията бизнеси и подчертават, че плащат такса смет за обекти, които не са работили с месеци.

Между 350 000 и 500 000 лв. на месец са пропуснатите ползи на общината от тези отстъпки за бизнеса, обясняват от финансовата дирекция на Столичната община.

Сумата от патентния данък, която трябваше да плащат такситата е 300 лв., тъй като държавата пое ангажимент да покрие разликата до 850 лв. – колкото е данъкът.

В Пловдив собствениците на заведения няма да плащат такса „тротоарно право“ до края на месец май.

Такава мярка имаше и миналата година. По данни на общината за 2020 г. на ресторантьорите са опростени 800 000 лв., а тази година, по същата мярка до края на май, ще им бъдат спестени още 550 000 лева.

В Благоевград са въведени облекчения на местните данъци такси, отнасящи се за ресторантьорския бизнес. Всички наематели на общински помещения са освободени от плащане на месечните си вноски, а ресторантьорите, които използват открити общински площи имат облекчение с – 30% от наема.

В Русе общината ще освободи от вноски наемателите си за месеците февруари и март.

Въпреки това 20% от заведенията в града са фалирали, а малките магазини временно затвориха.

За да облекчи поне малко засегнатите бизнеси, Община Русе освобождава от такси фитнеси, пенсионерски клубове, езикови школи, заведения. Този път освен февруари, ще предложим на Общинския съвет да ги освободи и за март, за да има някаква помощ и рестарт за бизнеса, казва Златомира Стефанова, зам.-кмет на Русе.

Община Русе освобождава от наеми за февруари и март затворени бизнеси

Според ресторантьорите помощта е навременна, макар че няма да реши финансовите им затруднения. Естествено всяка помощ, специално за ресторантьорите, откъдето и да е, е нещо, което винаги би помогнало, казва Красимир Иванчев, председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите Русе.

Във Варна по решение на Общинския съвет таксиметровите превозвачи са освободени от плащане на такси към общината (за периода от 1 юни 2020 г. до 31 декември 2021 г.) За този срок отпада таксата от 45 лева, включваща издаване на разрешение за таксиметров превоз на пътници и два холограмни стикера.

При "локдаун" по заповед на министъра на здравеопазването наемателите на общински имоти ще бъдат освобождавани от плащането на наем, както и от такса тротоарно право.

Към момента няма яснота как конкретно ще става това и дали затварянето на бизнеса по решение на Областния щаб е основание за ползване на облекчения.

Представители на бизнеса във Варна заявиха, че към момента няма никакви мерки в тяхна подкрепа и отговор на запитванията им ще има ли и кога.

През миналата година Община Варна гласува три пакета мерки за подкрепа на бизнеса, които бяха оценени от работещите в града като адекватни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста Кристиан Николов
Оставиха в ареста Кристиан Николов
Борисов участва на онлайн заседание с евролидерите и Байдън
Борисов участва на онлайн заседание с евролидерите и Байдън