НОВИНИ

Камара на строителите: Над 60 процента от частните проекти са вид инженеринг

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
16:41, 05.07.2021
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
строителите искат отпадне забраната работа 16ч обобщение
Слушай новината

Камарата на строителите коментира днес изнесените от служебния регионален министър Виолета Комитова практики в строителството на финансирани от държавата проекти. Според Илиян Терзиев, председател на УС на Камарата на строителите, инженерингът дава възможност един човек да носи отговорност за всичко, което се случва при реализацията на един проект. По отношение на авансовите разплащания от Камарата уточниха, че те също са обичайна практика в бранша.

"Няма случай аванс да не е гарантиран. Парите на държавата, които са влезли като аванси, са гарантирани. И при положение, че не се случи по договор това, което е описано, те се прибират било под формата на застраховка, било под формата на пълна гаранция от изпълнителя", допълни Терзиев.

Към днешна дата строителният бранш има близо милиард лева фактурирани, но неактувани от държавата плащания, твърдят още от Камарата.

"Тук не е въпросът, че се дължат някакви пари в определени моменти. Въпросът е, че процесът на плащане е спрял, а скъса ли се веригата веднъж, става страшно", уточни Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата.

По повод решението на Министерството на финансите да се прехвърлят средства за строителството "Хемус" към мерки за справяне с ковид пандемията, от организацията смятат, че това застрашава целия инвестиционен процес по проекта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
33-годишна жена със стерилитет роди здраво бебе с помощта на медиците от "Света Анна"
33-годишна жена със стерилитет роди здраво бебе с помощта на медиците от "Света Анна"
Работи се за осигуряване на забавени плащания за ремонта на АМ „Тракия“
Работи се за осигуряване на забавени плащания за ремонта на АМ „Тракия“