НОВИНИ

Камарата на архитектите внесе предложения за промени в Закона за устройство на територията

камарата архитектите внесе предложения промени закона устройство територията
bnt avatar logo
от БНТ
14:16, 30.06.2021
Чете се за: 01:07 мин.
У нас
Слушай новината

Камарата на архитектите в България внесе в Министерството на регионалното развитие и благоустройството предложения за изменения и допълнения в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Инициативата на Камарата на архитектите е във връзка с промените в ЗУТ, приети от парламента в началото на годината и върнати за преразглеждане от президента Румен Радев. Според бранша последните промени в закона затрудняват инвестиционния процес и нарушават основни принципи на отношенията в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството.

От Камарата на архитектите в България предлагат преразглеждане на промените в Закона за устройство на територията с цел облекчаване на инвестиционния процес и създаване на условия за постигане на качествена архитектурна среда.

Предложенията обхващат ключови моменти в строително-инвестиционния процес, свързани с възлагането на инженеринг при обществените поръчки, изискванията за задължителна улична регулация при издаването на разрешения за строеж, принципите за определяне височината на сградите и други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Играчите, които впечатлиха на 1/8-финалите на Евро 2020
Играчите, които впечатлиха на 1/8-финалите на Евро 2020
Брюксел започва постепенно премахване на клетките за селскостопански животни
Брюксел започва постепенно премахване на клетките за селскостопански животни