НОВИНИ

Карнавалът във Венеция е привлякъл посетители от 166 националности тази година (СНИМКИ)

Карнавалът беше открит на 27 януари и продължи до 13 февруари

карнавалът венеция привлякъл посетители 166 националности година снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:41, 15.02.2024
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Слушай новината

Тазгодишното издание на карнавала във Венеция, вдъхновено от пътешествията на Марко Поло, е привлякло посетители от 166 националности, съобщава сайтът на карнавала. Според местните власти, най-много са били французите (15,9%), следвани от британците (11,8%), испанците (10,4%), германците (9,7%), американците (6,3%) и поляците (3,9%). Регистриран е бил дори и малък брой посетители от Нова Зеландия, от остров Реюнион, от Папуа Нова Гвинея, от Вирджинските острови и от Сейшелските острови. Освен това тазгодишното издание на карнавала е било следено активно и в социалните мрежи и е привлякло интереса на 3,5 милиона души във Фейсбук и на 120 000 души в Екс.

Карнавалът се откри на 27 януари. В последните му дни - на 11 и на 13 февруари, приключиха два водещи конкурса – за най-красив карнавален костюм и за най-красиво момиче на карнавала. Участниците в първия конкурс дни наред представяха костюмите си на специални сцени на централния площад във Венеция. Победителите бяха трима. За най-красив костюм беше наградена французойката Карен Дютоа за тоалета си „Корона. Червената кралица“. Костюмът на кралицата са червени одежди в центъра на огромна корона. В него се долавят и източни мотиви, вдъхновени от темата на карнавала за пътешествията на Изток на Марко Поло. Карен Дютоа спечели конкурса и миналата година с костюма си „Астростар“, в който тогава бяха вградени стотици фрагменти от огледала и имаше ясни препратки към тогавашната тема на карнавала за зодиакалните знаци.

Тази година за най-изобретателен карнавален костюм бяха наградени италианците Силвио Бандини и Диего Карацоне от град Камоли за тоалета „Оле“, вдъхновен от испанската корида. А за най-добре въплъщаващ тазгодишната тема на карнавала беше награден костюмът „700 пъти Марко (Поло)“ на италианците Лаура Еспозито от Неапол и Паоло Куадрино от Савона.

В надпреварата за най-красиво момиче на карнавала участваха 12 финалисти от Венеция и района. Победи 20-годишната Силвия Дзекин, която е от Ноале и е студентка по политически науки в университета в Падуа. Силвия освен това е треньорка по гимнастика за деца. Красавицата спечели титлата след вот на специално жури, събрало се в театър „Фениче“ във Венеция. Читателите на в. „Гадзетино“, който е съорганизатор на конкурса, излъчиха за най-красиво момиче на Карнавала Йоланда Гайон, която е на 18 години и е от Маргера. Тя е студентка по хуманитарни науки в университета „Стефанини“ в Пиза, съобщава сайтът на карнавала.

Вчера в последния ден на карнавала кметът на Венеция Луиджи Бруняро благодари на всички, които са участвали в организацията на събитието и са се грижили за гладкото му протичане. Той благодари и на посетителите, които не са се изплашили и от лошото време в някои от дните на карнавала. Бруняро припомни, че във Венеция през цялата година ще продължат проявите по повод 700-ата годишнина от смъртта на Марко Поло. Творческият директор Масимо Чекето определи карнавала като успех.

Догодина Венецианският карнавал ще започне на 14 февруари и ще продължи до 4 март. Мотото му ще бъде обявено на по-късен етап, но се предполага, че може да е вдъхновено от Деня на влюбените.

А за онези, които съжаляват, че са пропуснали тазгодишното издание на карнавала, остава утехата, че карнавалните събития на остров Бурано във Венецианската лагуна бяха отложени с една седмица и сега съответно на 17, 18 и на 20 февруари там ще има шествие на алегорични карнавални платформи, съобщава сайтът на Венецианския карнавал.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евелина Николова е на полуфинал в Букурещ, други три българки очакват репешажи
Евелина Николова е на полуфинал в Букурещ, други три българки очакват репешажи
Григор Димитров е на четвъртфинал в Ротердам
Григор Димитров е на четвъртфинал в Ротердам