НОВИНИ

Каролина Плишкова - кралицата на асовете и нейното завръщане сред най-добрите в женския тенис

Чехкинята е номер 36 в света от тази седмица.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
10:12, 20.02.2024
Чете се за: 04:52 мин.
Спорт
каролина плишкова кралицата асовете нейното завръщане сред добрите женския тенис
Слушай новината

Каролина Плишкова беше сред първите десет в света в продължение на осем поредни години от 2015 до 2022 г. благодарение на интензивния си турнирен график. Чехкинята, която дори оглави световната ранглиста през юли 2017 г. е сред играчите, които не се наслаждават на дълги паузи от състезания.

След относително лишен от контузии сезон, 31-годишната чехкиня получи фрактура на ръката си по време на подготовката за 2022 година и тогава четвъртата в световната ранглиста пропусна началото на 2023-а, като отказа участие на Australian Open.

След четвъртфинала в Щутгарт през 2023 година, тя не успя никога повече да премине тази фаза.

След това през октомври отново се оттегли от турнирите, като сезонът за нея приключи отново предсрочно след контузията на турнира в Гуадалахара през септември. През миналата година тя записа 20 поражения и 22 победи.

От тогава Плишкова се бори да се върне в Топ 10. Тази година, след загуба в първия кръг на Australian Open от Елена Рибакина, тя падна до номер 78 в световната ранглиста и това беше най-ниското й класиране от повече от десетилетие.

„Същото е с всички играчи. Губиш, губиш, губиш и наистина е трудно да намериш играта, която наистина искаш да играеш, защото тогава искаш да спечелиш, но не се получава това, което трябва, за да можеш. Щастлива съм, че сега успях", сподели Плишкова.

След ранното си отпадане в Мелбърн, във втория уикенд на февруари, Плишкова успя да спечели титлата в Клуж-Напока - първи трофей за нея от 2020 г. насам. След това преодоля в драматичен четвъртфинал Наоми Осака в Доха, достигна до полуфиналите, но се отказа от мача с Ига Швьонтек, отново заради контузия.

Така на турнири на два континента тя спечели девет мача в рамките на 10 дни, за да се изкачи обратно в Топ 40.

„Сега спечелих толкова много мачове, нещо, което не успях да направя през втората част на миналата година. И обърнах някои мачове, които преди губех", сподели чехкинята, която започна седмицата под номер 36.

През по-голямата част от присъствието си в Топ 10, Плишкова беше си заслужила прозвището "Кралицата на асовете". Тя вече постигна 111 от началото на сезона, като се изравни по този показател с Рибакина.

Така току що слязла от самолета от Румъния за Доха, тя изстреля 19 аса срещу Анна Калинская в първия кръг, записвайки най-много асове в един мач тази година.

„Мотивацията никога не е била проблем за мен. Когато изляза на корта, независимо колко зле или добре се чувствам, винаги искам да спечеля. Винаги искам да се състезавам", каза Плишкова.

„Моята игра се базира на увереността ми. Ако нещо не върви добре или започна да се съмнявам, нещата не се получават", сподели чехкинята.

Плишкова се раздели с треньора Саша Бажин през юли миналата година и започна този сезон без наставник. Към нея в Доха се присъедини треньорът-ветеран Желко Краян, който беше начело, когато Динара Сафина се издигна в ранглистата до номер 1. И Плишкова е уверена, че това не е пробен период в тяхното сътрудничество и е доволна от работата си със своя хърватски треньор.

„По отношение на личността, мисля, че той донякъде прилича на мен. Нито много, нито малко. Дава ми спокойствие", каза Плишкова.

„Все още не сме планирали нищо. Може да участвам в квалификациите в Индиън Уелс. Може би ще играя в Сан Диего. Така че наистина не знам какво ще стане. Просто живея ден за ден в момента", разкри бившата номер 1 в света.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контрабандни бижута за 300 000 лв. са задържани на границата край Малко Търново (СНИМКИ)
Контрабандни бижута за 300 000 лв. са задържани на границата край Малко Търново (СНИМКИ)
Денков ще се срещне с Макрон утре в Париж
Денков ще се срещне с Макрон утре в Париж