НОВИНИ

Кенийка подобри световния рекорд в бягането на една миля на Диамантената лига в Монако, Дуплантис с първа загуба за сезона

кенийка подобри световния рекорд бягането една миля диамантената лига монако дуплантис първа загуба сезона
bnt avatar logo
от БНТ
10:04, 22.07.2023
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Кенийската атлетка Фейт Кипиегон подобри световния рекорд в бягането на една миля на състезанието от Диамантената лига в Монако.

29-годишната кенийка измина дистанцията за 4:07.67 минути и така тя подобри постижението на нидерландката Сифан Хасан от 2019 година - 4:12.33.

"Тренирах много добре и бях дошла точно за това постижение. Времето беше добре, състезанието - много добре планирано. Невероятно е да подобриш световния рекорд", бяха едни от първите думи на Кипиегон.

За кенийката това бе трети световен рекорд, който тя подобрява в рамките на два месеца след тези на 1500 метра и 5000 метра.

В същото време нейният сънародник Фердинанд Оманяла спечели спринта на 100 метра при мъжете след фотофиниш. 27-годишният Оманяла записа 9.92 секунди, изпреварвайки Лециле Тебого от Ботсвана, който завърши с 9.93 и Акийм Блейк от Ямайка 10.00.

Световният шампион и олимпийски вицешампион на 100 метра Фред Кърли, който претърпя първата си загуба за сезона през миналата седмица, не участва в надпреварата в Монако.

Норвежецът Карстен Вархолм триумфира в бягането на 400 метра с препятствия при мъжете, постигайки второто си най-добро време – 46.51 секунди. Алисон Дос Сантос от Бразилия положи страхотни усилия да поддържа темпото му и се нареди втори с 47.66 секунда, давайки заявка за добро представяне на предстоящото световно първенство в Будапеща през следващия месец.

"Резултатът е добър, предвид наближаващото световно първенство. Мисля, че мога да бъда все по-бърз, а това означава много", заяви Вархолм.

В спринта на 200 метра при дамите ямайка Шерика Джаксън спечели с време 21.86 секунди, завършвайки пред Джулиън Алфред от Сейнт Лусия с 22.08 секунди. На трета позиция остана бившата световна шампионка Дина Ашър-Смит от Великобритания с 22.23 секунди, нейно най-добро постижение за сезона.

"Не мисля, че се представих толкова добре, колкото исках през цялото бягане, но към края беше добре", сподели Джаксън.

Световният рекордьор и олимпийски шампион в овчарския скок от Токио 2020 Арманд Дуплантис пък допусна първа загуба в Диамантената лига тази година и завърши на четвърта позиция, а на "Стад Луи II" победата грабна американецът Кристофър Нилсен с 5.92 метра.

"Нещата не се развиха, както планирах, а това беше последното ми състезание преди световното първенство. Ще опитам да внимавам, да си почина малко и да работя още преди шампионата в Будапеща. Денят беше лош, но ще се върна в най-добра форма", коментира Дуплантис.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски обясни причините за бавното контранастъпление
Зеленски обясни причините за бавното контранастъпление
Илхан Кючюк: Европейската политика не е външна за България
Илхан Кючюк: Европейската политика не е външна за България