НОВИНИ

Кибер-гледачка Ирения се грижи за семейство панди в Мадрид

Изкуственият интелект се грижи за тях и ги представя пред посетителите в зоологическата градина

Кибер-гледачка Ирения се грижи за семейство панди в Мадрид
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:11, 03.10.2024
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Уникална кибер-гледачка, разработена с помощта на изкуствен интелект (ИИ), се присъедини към екипа за поддръжка на пандите в Мадридската зоологическа градина, съобщава Синхуа.

Тя също така отговаря изчерпателно на въпроси на посетителите относно Цзин Си и Чжу Юй - двойката панди, пристигнали от Китай през април. Кибер-гледачката се нарича Ирения и представлява дигитален аватар, който преди това се появяваше в TikTok канала на зоологическата градина, където предоставяше образователни сведения за пандите.

Сега Ирения направи значителна крачка напред, предлагайки информация в реално време на посетителите. Разработена от експерти в областта на потребителското изживяване, киберсигурността и големите бази данни, Ирения вече е представена на голям екран, разположен зад заграждението на пандите в зоологическата градина.

Експерт по всички въпроси, свързани с пандите, Ирения използва облачна технология, за да отговаря изчерпателно на въпросите на посетителите относно животните и други аспекти на зоологическата градина - както на английски, така и на испански език.

Тя включва в отговорите си видеоклипове и илюстрации. С помощта на изкуствения интелект нейната база от знания и езикови умения продължават да се развиват, което ѝ позволява да разпознава дали общува с възрастен, дете или посетител с увреждания и да адаптира съответно разговорите си.

„С Ирения не само направихме голяма крачка напред в подобряването на преживяването на посетителите в зоологическата градина, но и поставихме основите на това как изкуственият интелект ще направи положителна и динамична революция в образованието и развлеченията“, казва Серхио Паломо, маркетинг директор на зоологическата градина.

Цзин Си и Чжу Юй, родени през 2020 г., пристигнаха в Мадрид през април след подновяване на споразумението за защита на големите панди с Китайската асоциация за опазване на дивата природа. Те трябва да останат в Испания през следващите 10 години.

Мадридската зоологическа градина получи първата си двойка големи панди от Китай през 1978 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не се намират достатъчно общи линии между българските партии, смята Боряна Димитрова
Не се намират достатъчно общи линии между българските партии, смята Боряна Димитрова