НОВИНИ

Килиан Мбапе и Лео Меси бяха определени за №1 в Европа и Южна Америка

Борил Гочев
от Борил Гочев
08:48, 07.02.2023
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
килиан мбапе лео меси бяха определени европа южна америка
Слушай новината

Международната федерация по футболна история и статистикa (IFFHS) определи звездата на Франция и ПСЖ Килиан Мбапе за най-добър футболист през 2022 година.

През миналата година 24-годишният Мбапе стана шампион в Лига 1 с ПСЖ и освен това беше основнат движеща сила на Франция по пътя на "петлите" към сребърните медали на Световното първенство в Катар.

По време на Мондиала френската звезда реализира общо осем гола, включително и хеттрик във финала срещу Аржентина, с което заслужи и голмайсторския приз от шампионата.

Логично това отреди на Килиан Мбапе и място в символичния отбор на Европа за 2022 г., където според IFFHS попадат още Тибо Куртоа (Реал Мадрид, Белгия), Тео Ернандес (Милан, Франция), Върджил ван Дайк (Ливърпул, Нидерландия), Йошко Гвардиол (РБ Лайпциг, Хърватия), Дензъл Дъмфрис (Интер, Нидерландия), Антоан Гризман (Атлетико, Франция), Кевин де Бройне (Манчестър Сити, Белгия), Лука Модрич (Реал Мадрид, Хърватия), Карим Бензема (Реал Мадрид, Франция) и Ерлинг Холанд (Манчестър Сити, Норвегия).

В същото време пък Лионел Меси заслужено беше посочен като най-добър футболист за 2022 година в Южна Америка, след като стана шампион с ПСЖ във Франция, но по-важно - изведе националния отбор на Аржентина до третата му световна титла в Катар. 35-годишният капитан на "гаучосите" беше избран и за най-добър играч на Мондиала, след като вкара общо седем гола и успя да се разпише във всеки един двубои от фазата на елиминациите, с което се превърна в първия футболист с подобно постижение.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид без Бензема, Куртоа и още ключови футболисти за Световното клубно първенство в Мароко
Реал Мадрид без Бензема, Куртоа и още ключови футболисти за Световното клубно първенство в Мароко
Министърът на туризма: Към момента няма данни за бедстващи българи в Турция
Министърът на туризма: Към момента няма данни за бедстващи българи в Турция