НОВИНИ

Кипър ни сложи в рискова група. Ако ще ходите там – тест за COVID-19

кипър сложи рискова група ходите ndash тест covid
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:07, 29.06.2020
7752
Чете се за: 00:41 мин.
По света

От днес всички пристигащи от България в Кипър задължително трябва да имат документ за отрицателен тест за коронавирус.

Това изискване стана факт, след като правителството в Никозия включи страната ни в групата на държавите с по-висок риск за разпространение на инфекцията.

Решението за прехвърляне на България в група Б, на по-рисковите държави, от досегашната по-безопасна група А, бе обявено от Министерството на здравеопазването като "предпазна мярка" срещу вноса и разпространението на вируса на острова.

Прекатегоризацията бе направена заради нарасналия риск в страната ни и след установяването на заразени пътници в полетите от България до Кипър. Досега са потвърдени три такива случая.

Всички пристигащи от група Б, каквито сега са и българите, трябва да направят PCR тест за коронавирус в страната си до 72 часа преди полета, а не да се изследват след кацането си на острова, коментира пред БНР говорителят на здравното министерство Маргарита Кириаку.

Пътници от полетите от България обаче могат да бъдат подложени на допълнителен тест за вируса на кипърските летища, ако попаднат в случайната извадка на 300 души на ден, които местните здравни власти изследват на място.

Всички влизащи в Кипър също така трябва да попълнят предварително въпросник, декларация, както и да предоставят друга изисквана информация за пътуването си в специално създадена електронна платформа за полетите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НОИ ще изплати утре средства на над 6000 безработни
НОИ ще изплати утре средства на над 6000 безработни
COVID-19 блокира общинските комисии във Варна – от днес онлайн
COVID-19 блокира общинските комисии във Варна – от днес онлайн