Кирил Петков: Дадох разпореждане всички завършени язовири да влязат в експлоатация

от БНТ
11:33, 15.06.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
кирил петков
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

В Министерството на икономиката в последния месец дейностите са били разделени на два вида - дейности по прозрачност и дейности за икономически растеж.

Това заяви на брифинга за отчета на дейността на служебното правителство служебният министърът на икономиката Кирил Петков.

Като с дейностите по прозрачност целта е не само да се покаже, ако нещо не се е вършило както трябва, но на база на това да се направят заключения, които ще помогнат за работата занапред.

"Осветлихме, че ББР беше дала на 8 фирми 946 милиона, впоследствие разбрахме, че милиард и 800 на 20 фирми също. Така че след това откритие сменихме уставът да бъде с максимален заем, който може да бъде даден от ББР да бъде до 5 милиона лева, така че никой оттук нататък да не може да дава кредити по 100 милиона от банка, която трябва да работи за малките и средни предприятия", каза икономическият министър.

Следващата стъпка за прозрачност и контрол - направени са комисии в Държавната консолидационна компания и в Българската агенция за експортно застраховане.

"Държавната консолидационна компания беше изхарчила 630 милиона и до този момент имаме резултат с 10 завършени язовирчета, от които първите три проверки показаха, че тези язовири реално още не са влезли в експлоатация", коментира Петков.

Министърът е дал разпореждане от вчера всички завършени язовири да влязат в експлоатация, да бъдат предадени на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири", както и всеки договор с външен изпълнител от тук нататък да бъде предоставян към Комисията за прозрачност и контрол, "така че да нямаме харчове за бетон и за транспорт между 2 и 5 пъти пазарните".

Откъм икономически растеж заедно с министър Асен Василев е стартирана програма за възстановяване, където над 2 и половина милиарда нови средства ще бъдат достъпни за малките и средни предприятия в партньорство с търговските банки.

ПОДРОБНОСТИ ЗА ОТЧЕТА НА ПРЕМИЕРА И ШЕСТИМА МИНИСТРИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Макаби (Хайфа) и Нефтчи (Баку) дебнат Лудогорец в първия кръг на ШЛ
Макаби (Хайфа) и Нефтчи (Баку) дебнат Лудогорец в първия кръг на ШЛ
Атанас Пеканов за Плана за възстановяване: Парите за България не са застрашени
Атанас Пеканов за Плана за възстановяване: Парите за България не са застрашени