НОВИНИ

Кирил Петков: Засега няма да се вкарват санкции за газа и петрола

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
11:51, 08.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
живо кирил петков имаше голяма подкрепа димитър заков
Слушай новината

"В срещата във Версай трябва да говорим в един глас. Трябва да излезем обединени. Подкрепяме изцяло Украйна в нейната борба за свобода, ще бъдат предложени засилени мерки, няма да се вкарват санкции за газа и петрола, дискутира се, няма решение", заяви в кулоарите на парламента премиерът Кирил Петков.

По думите му българската позиция е, че не може една чужда държава да нарушава закони и да бомбардира друга държава.

"Работим с Европейския съюз мерките да бъдат с максимално голяма сила, но не можем да си позволим да спрем вноса на петрол и на газ. Трябва да работим дългосрочно, за да диверсифицираме максимално много, смятам лично другата седмица да отида при гръцката ни връзка, за да видя реално докъде е прогресът. Аз продължавам да си комуникирам всяка седмица с гръцкия премиер, но другата седмица смятам лично да инспектирам. Докато нямаме истинска диверсификация сме много зависими и това трябва да е огромен приоритет на България", допълни Кирил Петков.

По думите му се обсъждат варианти, ако Русия спре доставките на газ за Европа.

"Има възможности този риск да се управлява, но това би отключило други рискове, свързани с намаляването на износа на електричество, което не е добре за европейския пазар. Предпочитаме да не се стига дотам", добави Кирил Петков.

Той поясни, че няма в този момент европейска държава, която ще изпраща войски където и да било в Украйна. Можем да подкрепяме Украйна единствено с хуманитарна помощ, с възможност за санкции и за мерки, но военен конфликт е абсолютно изключен, подчерта Кирил Петков.

По думите му големият страх на опозицията е, че въпреки всички кризи правителството работи целенасочено, за да достигне до хората, които са част от корупцията в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Валентин Великов: Не се чувствам герой, възхищавам се на Ериксен за смелостта да продължи футболния си път
Д-р Валентин Великов: Не се чувствам герой, възхищавам се на Ериксен за смелостта да продължи футболния си път
Граждани на Руската федерация протестираха под надслов "Не на войната"
Граждани на Руската федерация протестираха под надслов "Не на войната"