НОВИНИ

Китай се подготвя за тайфуна Ин-Фа

китай подготвя тайфуна
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:51, 24.07.2021
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Китай затвори днес пристанища и железопътни линии, подготвяйки се за сблъсък с тайфуна Ин-Фа. В същото време няколко части на страната се борят да се възстановят от опустошителните наводнения по-рано тази седмица.

Прогнозите са, че Ин-Фа ще се стовари късно в неделя в източната крайбрежна провинция Джъдзян близо до Шанхай, съобщи агенция Синхуа.

Китайските власти са обявили трето ниво на тревога за бурята, а над 100 влака, пътуващи през региона, са отменени, съобщават от Китайската железница.

Властите в Шанхай затвориха някои обществени паркове и музеи и предупредиха жителите да "спрат големите събирания на открито" и да останат на закрито.

Междувременно всички пристанища за товарни кораби на юг от Шанхай бяха затворени. От района бяха евакуирани 150 плавателни съда, включително пътнически и товарни кораби.

25 загинали и 200 000 евакуирани при наводнения в Китай

В провинция Хенан в Централен Китай, където наводненията тази седмица отнеха живота на най-малко 58 души, властите постепенно разчистват и отварят пътищата, блокирани с превозни средства и отломки.

Милиони са засегнати от наводненията, като някои от тях дни наред са без достъп до прясна храна или вода, а други бяха извадени на сигурно място с помощта на кофи на багери.

По данни на управата на Хенан, над 495 000 души са евакуирани, а наводнението е причинило загуби от милиарди долари.

Ръководителят на аварийната служба на Хенан Ли Чангсун предупреди, че провинцията ще трябва да предприеме мащабно почистване и дезинфекция, за да "гарантира, че бедствието няма да бъде последвано от епидемия".

Държавните медии предупредиха, че Ин-Фа може да донесе поройни дъждове в някои части на провинцията през следващите дни.

Китай страда от векове от наводнения през ежегодния дъждовен сезон, но рекордните валежи в Хенан породиха въпроси за това как китайските градове могат да бъдат по-добре подготвени за извънредни метеорологични събития, които според експертите се случват с повишена честота и интензивност заради климатичните промени.

Провинция Хенан е прорязана от реки, язовири и водоеми, построени преди десетилетия за управление на оттока срещу наводнени и за напояване на селскостопанския регион, но бързото разрастване на градовете натовари съществуващите дренажни системи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилен екип ваксинира в парк "Бачиново" в Благоевград
Мобилен екип ваксинира в парк "Бачиново" в Благоевград
Разочарованите сестри Стоеви: Ние си загубихме мача
Разочарованите сестри Стоеви: Ние си загубихме мача