НОВИНИ

Китайска сонда ще вземе проби от далечната страна на Луната

китай изстреля сонда чиято задача вземе проби далечната страна луната
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:11, 06.05.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Китай изстреля безпилотен космически апарат на почти двумесечна мисия за събиране на проби от повърхността и от скали от далечната страна на Луната, предаде Ройтерс.

Сондата "Чанъе-6" пое към естествения спътник на Земята на борда на най-голямата китайска ракета носител "Чанчжън" (Лонг марч, Великият поход) от космодрума Вънчан, южната провинция Хайнан.

Апаратът тежи повече от осем тона. Задачата на сондата е да кацне на Южния полюс на Луната, след което да вземе и да донесе проби - амбициозна цел, която не е постигана от друга страна до момента, отбелязва Ройтерс.

Изстрелването бележи още един етап в лунната и космическа програма на азиатската страна.

През 2018 г. Китай осъществи първото си безпилотно кацане на далечната страна на Луната с апарата "Чанъе-4". През 2020 г. на естествения спътник на Земята беше и "Чанъе-5", който се завърна с проби от повърхността ѝ. Тогава Китай стана третата страна след САЩ и бившия СССР, успяла да достави на Земята материал от естествения ѝ спътник. Целта сега са проби от далечната страна на Луната.

На изстрелването присъстваха учени, дипломати и служители в космически агенции на Франция, Италия, Пакистан, както и представители на Европейската космическа агенция, които имат полезни товари за изследване на Луната на борда на китайската сонда, отбелязва Ройтерс.

Снимки: БТА

След като сондата се отдели от ракетата, ще ѝ трябват четири или пет дни, за да достигне орбитата на Луната. В началото на юни е планирано да кацне.

Озовавайки се на лунната повърхност, апаратът два дни ще взима проби, преди да се върне на Земята. "Чанъе-6" трябва да се приземи във Вътрешна Монголия, Северен Китай.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия е превзела още две украински села
Русия е превзела още две украински села
Йоана Илиева се класира на седмо място на сабя на Гран При турнира в Сеул
Йоана Илиева се класира на седмо място на сабя на Гран При турнира в Сеул