НОВИНИ

Клоп: Хубаво е, че получихме извинения от УЕФА за фалшивите обвинения

клоп хубаво получихме извинения уефа фалшивите обвинения
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:16, 15.02.2023
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп заяви, че публикацията на независима комисия, която обвини УЕФА, а не феновете на клуба, за хаотичните сцени във финала на Шампионска лига миналата година „са били правилни“. Победата на Реал Мадрид с 1:0 на „Стад дьо Франс“ на 28 май бе помрачена от инциденти около сблъсъка за най-престижния европейски клубен трофей.

Началният съдийски сигнал бе забавен с 37 минути, тъй като запалянковци изпитаха затруднения с влизането на стадиона. Впоследствие полицията използва сълзотворен газ към хилядите привърженици, затворени зад металните огради на периметъра на стадиона. Първоначалната реакция на шефовете на европейския футбол бе да хвърли вината върху феновете на Ливърпул за безредиците, но отзвукът в социалните мрежи от пострадали и независими журналисти наклони везните в обратна посока. И докладът на независимата комисия, организиран от УЕФА, откри, че Европейската централа е виновна за това, че се е провалила при планиране и осигуряване на необходимата безопасност за мача. Френската полиция и власти също отнесоха сериозни критики за отношението към привържениците, базирано на неправилни предположения, че запалянковците представлявали опасност за обществения ред.

„Мисля, че е много важно, че всичко най-накрая приключи. Всички знаеха как са се държали нашите фенове, но наистина е хубаво, правилно е, че всичко сега е официализирано, защото имаше толкова много изказвания след мача, за които знаехме, че са неверни. Това бяха просто лъжи“, каза Клоп в интервю, публикувано на клубния сайт. Мърсисайдци бяха призовали УЕФА да направи „правилното нещо“, въвеждайки 21 препоръки от панела за гарантиране безопасност на феновете на бъдещи събития.

Финалът първоначално трябваше да се играе в Санкт Петербург, но бе преместен в Париж заради инвазията на Русия в Украйна. „Организаторите трябваше да сменят стадиона няколко месеца преди това всъщност, когато това се случи, разбирам ги и е трудно. Когато си под напрежение, времето те притиска, все пак трябва да вземеш правилните решения и това е отговорност за специфичен тип хора. Надявам се да се вслушат и да се поучат“, каза още германецът.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оцеляване сред руините: Епидемии са новата заплаха след трусовете в Турция и Сирия
Оцеляване сред руините: Епидемии са новата заплаха след трусовете в Турция и Сирия
Деница Сачева: Без ГЕРБ-СДС стабилно управление не може да има, въпросът е защо това не се разбира
Деница Сачева: Без ГЕРБ-СДС стабилно управление не може да има, въпросът е защо това не се разбира