НОВИНИ

Кметът на Ловеч обмисля въвеждане на бедствено положение заради обгазяването на града от местно предприятие

bnt avatar logo
от БНТ
22:13, 27.09.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Граждани на Ловеч за пореден път са подали сигнали на 112 и до контролните институции за остра миризма на амоняк, идваща от хладилна инсталация на ловешкото предприятие "Мелта 90". Кметът дори обмисля въвеждане на частично бедствено положение.

Предприятието се намира в непосредствена близост до училище, детска градина, детска ясла и два квартала. Подобни сигнали имаше и през май, когато от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор издадоха заповеди за спиране на съоръжението от експлоатация, които все още са в сила и на практика предприятието не би трябвало да работи.

Проблемът с обгазяването на Ловеч започва преди около половин година. Граждани, живеещи в района на предприятието направили подписка и я внесли в съответните институции. След издадени предписания през юни хладилната инсталация спира да работи.

"Отново има миризма в квартала, което, според мен означава, че нищо в предприятието не се е случило", казва Стела Бочева.

Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова изпраща за пореден път сигнали до всички институции.

"Проблемът с обгазяването на Ловеч вече излиза извън контрол, извън рамките на каквото и да е нормално положение. След издаването на предписанията, които са принудителни административни мерки, на практика излиза, че нищо не е свършено", коментира тя.

Управителят на "Мелта 90" Андрей Тенев заяви, че в момента предприятието само зарежда инсталацията с амоняк и се подготвя за работа.

"Имаме документи, но няма на кого да ги представим, защото Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ни блокира мейлите и не ни отговаря на телефоните", каза той.

Свързахме се по телефона с Григор Къшов, директор на ГД "Държавен технически контрол":

"Има конкретно написани предписания, които той не е изпълнил. Той изпраща някакви документи от 2019 г., които не важат за случая", заяви той.

От днес сертифицирана лаборатория прави замервания на въздуха в района на предприятието, а кметът на общината обмисля обявяването на частично бедствено положение в града.

Репортер: Дарина Найденова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитров и Лазаров един след друг на централния корт в сряда
Димитров и Лазаров един след друг на централния корт в сряда
Откриването на паметника на Никола Спасов ще е преди мача на Черно море с Ботев Враца
Откриването на паметника на Никола Спасов ще е преди мача на Черно море с Ботев Враца