НОВИНИ

Кога започва реставрацията на статуята от Хераклея Синтика (СНИМКИ)

започва реставрацията статуята хераклея синтика снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
08:57, 13.08.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

От 15 август се очаква да започне реставрацията на статуята, намерена при разкопки в античен град Хераклея Синтика. Досега тя беше в сандък, а в момента е вече изправена и експонирана в Историческия музей в Петрич и може да бъде огледана изцяло. Това съобщи Катя Стоянова - ръководител на проект, който се изпълнява в античния град Хераклея Синтика.

Преди дни ценната находка беше разопакована, допълнително обезопасена и благополучно изправена на място, където всеки посетител на Петричкия музей може да я види.

Вече изправена, статуята може да се огледа, да се направи анализ какви допълнителни процедури се налага да се извършат по нея. До момента е направена само рентгенография на глезена и се видя, че наличната пукнатина не е толкова страшна, но все пак решихме да обезопасим, посочи Стоянова.

До този момента реставраторът е виждал скулптурата само в легнало положение, сега вече ще може да се оцени какви експертизи да бъдат назначени и да започне работа, допълни тя.

Снимки: БТА

Мястото на работа ще бъде там, където е експонирана. Ще бъде изграден подвижен параван, за да може публиката да наблюдава целия процес на обработка.

"Възнамеряваме да направим нещо, което досега не е правено, да освободим едно пространство, откъдето хората да наблюдават как се случва почистването и как се случва самата реставрация пред очите им", каза Стоянова. Тя все пак уточнява, че за етапа на реставрацията, посетителите ще имат възможност да наблюдават реставратора, когато той прецени, защото някои процеси изискват изключителна прецизност и съсредоточаване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът в Сакар планина е локализиран
Пожарът в Сакар планина е локализиран
Четири държави ще окажат помощ на Гърция в борбата с пожарите
Четири държави ще окажат помощ на Гърция в борбата с пожарите