НОВИНИ

Кой е проф. Тодор Тагарев?

проф тодор тагарев бивши служители нямат достъп класифицирана информация
bnt avatar logo
от БНТ
16:53, 28.02.2022
9394
Чете се за: 03:20 мин.
Политика
Слушай новината

Военният експерт проф. Тодор Тагарев ще бъде предложен за поста министър на отбраната. Това обяви премиерът Кирил Петков след днешното заседание на кабинета.

Очаква се оставката на сегашния военен министър Стефан Янев да бъде гласувана на извънредно заседание на Народното събрание утре.

Проф. Тодор Тагарев беше служебен министър на отбраната през 2013 година в кабинета на Марин Райков, назначен с указ на президента Росен Плевнелиев. Преди това е бил съветник по стратегически отбранителен мениджмънт в министерството.

Проф. Тагарев беше част от преговорния екип на "Продължаваме промяната" за сформиране на правителство и взе участие в преговорите в сферата на националната сигурност.

Тагарев беше един от първите анализатори по БНТ в първите часове на войната.

МС предлага за военен министър Тодор Тагарев

Тагарев е роден през 1960 г. в град Стамболийски. Завършва Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика, където по-късно се връща като преподавател.

През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия "Н. Е. Жуковски" в Москва, а през 1994 г. в Командно-щабния колеж на военновъздушните сили на САЩ.

Година по-късно става старши научен сътрудник II степен (доцент) по приложение на принципите и методите на кибернетиката, а от 2014 година е професор по същата специалност.

Тодор Тагарев: Целта на Путин е цяла Украйна

Ръководил е четири години катедрата „Мениджмънт на отбраната” във Военна академия „Г. С. Раковски”. Работил е в Института по паралелна обработка на информацията на БАН, като ръководител на секция „Информационни технологии в сигурността” и на Центъра по мениджмънт на сигурността и отбраната.

В Министерството на отбраната Тодор Тагарев е бил и в периода от 1999 до 2001 година, като директор първоначално на Дирекция „Планиране на отбраната” и впоследствие на Дирекция „Политика по въоръженията”.

От 2005 до 2008 година е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел "Системни анализи и проучвания".

През 2016 година беше назначен за директор на Института по отбрана, но година по-късно е освободен от тогавашния служебен военен министър Стефан Янев.

Проф. Тодор Тагарев притежава значителен опит в ръководството и участието в международни и национални изследвания по въпроси на сигурността и отбраната. Негови публикации са преведени на азербайджански, арабски, арменски, бахаса, грузински, дари, испански, португалски, румънски, руски, сръбски, украински, унгарски и френски езици.

Владее английски и руски език. Семеен е и има три деца

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия взе и Борислав Цонев
Славия взе и Борислав Цонев
МОК призова за изхвърляне на Русия и Беларус от всички спортни състезания
МОК призова за изхвърляне на Русия и Беларус от всички спортни състезания