НОВИНИ

Кой и защо прегради основната алея от "Княжево" към "Златните мостове" на Витоша?

Алекс Донев
от Алекс Донев
08:45, 08.08.2024 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Протест срещу преградена пътека към "Златните мостове" се организира тази вечер в столичния квартал "Княжево". Там местните искат да изразят недоволство, след като за втори път тази година един от най-старите и достъпни маршрути до Витоша е преграден от ограда.

Оказва се, че на емблематичната пътека - Слънчевата алея, ще се строи. Мнозина софиянци недоумяват как имотът е станал частен и кой и кога е издал разрешително за строителни дейности.

"Това, което ни вълнува, е как най-старата пътека в "Княжево" и във Витоша стана частен имот. Тя свързва град София и планината Витоша. От 2006 г. имотът е върнат като частен, като това, което се обяснява, е, че тя е била нива. Според документите, до които имаме достъп, няма данни, че това е била нива. Искаме междуведомствена комисия между различни министерства, Столичната община, район "Витоша" и да се установи чрез документи била ли е нива и откога. До този момент абсолютно безпрепятствено се преминаваше по тези пътеки, които са две всъщност - Слънчевата алея и туристическата пътека, която тръгва от бар "Шишарка", обясни Любо Стефанов от гражданска инициатива "Княжевец".

"Туризмът се ликвидира по този начин. Прекъсва се пешеходният туризъм, това е основна алея на софиянци към планината. Потресени сме от заграбването на тази алея, защото този маршрут ще бъде заличен като възможност да се ползва за разходка в планината", посочи Йордан Рангелов от Сдружение за развитие на ски зона Витоша.

"Тук съм, за да изразя нашето негодувание от заграждането на тази алея, по която ние сме свикнали от деца да се качваме на Витоша. Идвайки насам, обиколих няколко пъти и много трудно се ориентирах откъде да мина", каза г-жа Димитрова от туристическо дружество "Алеко Константинов".

От Столичната община разпространиха позиция по повод оградената пътека.

"Имотът е регистриран съгласно действащата кадастрална карта на АГКК и действащия ПУП, одобрен с решение на СОС. Важно е да се отбележи, че имотът се намира извън границите на Природен парк "Витоша", не попада в обхвата на защитените територии и е изключителна частна собственост."

"През годините т.нар. "Слънчева пътека" е преминавала през частния имот, който до скоро не е бил ограден. В началото на 2024 г. бе поставена метална ограда, което доведе до редица проверки от дирекция "Зелена система" към СО и дирекция "Природен парк Витоша" поради премахването на дървета и растителност. Собствениците на имота предоставиха разрешително, издадено от кмета на район "Витоша" на 19 сепрември 2023 г., за тези действия."

От Районната администрация все пак обещават да инициират действия за постигане на съгласие със собствениците на частния имот, като ще им се предложи да бъдат обезщетени с друг имот, за да се избегне застрояването върху Слънчевата пътека.

"При проверка, извършена на 4 юли 2024 г. от експерти на "Зелена система" и горски инспектори от Дирекция "Природен парк Витоша", бе направено предписание на собственика да запази каменните плочи, които попадат в границите на имота. Те трябва да бъдат съхранени и предоставени за използване при евентуално преместване на пътеката по обходен маршрут – възможност, която предстои да бъде обсъдена."

Вижте прякото включване на Алекс Донев

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грешен ход за Георги Костадинов и АПОЕЛ в Шампионската лига
Грешен ход за Георги Костадинов и АПОЕЛ в Шампионската лига
Многохилядни демонстрации против расизма във Великобритания
Многохилядни демонстрации против расизма във Великобритания