НОВИНИ

Кои от най-мечтаните дестинации останаха без туристи заради COVID-19

мечтаните дестинации останаха без туристи заради covid
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:56, 14.01.2021
Чете се за: 04:10 мин.
Още
Слушай новината

Пандемията превърна едни от най-добрите туристически атракции в света в самотни, призрачни места - от руините на Мачу Пику до пясъчните плажове на Тайланд. Сега туристическите специалисти и местните власти се уповават на надеждата за икономическо възстановяване, което ще върне отново тълпите от посетители.

Приказната Венеция опустя

Ренесансовият град Венеция на северното Адриатическо крайбрежие на Италия е почти изцяло зависим от туризма. Първите девет месеца на 2020 г. отчитат спад от 73,1% в посещението на чуждестранни туристи, показва проучване, публикувано от консултантска служба по заетостта през декември. Общото намаление е 59,5%.

"Без туристите Венеция се превръща в град-призрак, мъртъв град като Помпей", каза Анна Бигай, президент на кооперацията за туристически гидове на града, която е водила само около дузина обиколки през последната година. "Има чувство на тъга, когато вървиш по улицата", констатира тя.

Париж - градът на влюбените загуби романтиката

За Париж 2020 г. беше катастрофа, след като броят на туристите се срина с 2/3 при загуба на приходи, оценена на 12,1 милиарда евро в сравнение с 2019 г. Лувърът, най-големият музей в света, посрещна 72% по-малко посетители миналата година.

"Започваме годината със заключване за поне три месеца, може би много по-дълго", каза Дидие Арино, директор на независимата консултантска група "Protourisme", отбелязвайки, че регионът на Париж зависи силно не само от туристите, но и от бизнес пътуващите.

Цитаделата на инките Мачу Пикчу без туристи

Около 80% от бизнесите, скупчени около планинската цитадела на инките, остават затворени, а местната икономика, силно зависима от чуждестранни туристи, е спряла.

Местният кмет Дарвин Бака очаква през 2021 г. нов удар, страхувайки се, че бизнесът няма да се нормализира поне до 2022 г., в зависимост от успеха на ваксинационните програми.

Барселона тъгува за тълпите и веселието

Настроението е мрачно и в Барселона, една от най-добрите туристически дестинации в Испания, където заетостта на хотелите намаля от 8,5 милиона през 2019 г. на 1,8 милиона миналата година.

Няколко хотела, които все още работят, са се превърнали в места за дистанционна работа или са намалили цените си за дълъг престой, за да се конкурират с традиционните места за отдаване под наем.

Тайландската трансформация

Властите в Тайланд се насочиха към вътрешния туризъм, за да поддържат индустрията на повърхността, добавяйки групови пътувания и създавайки стимули за местните хора да пътуват.

Политиката даде плод в райони, които са извън затворените маршрути за международни туристи, като например на североизток.

Банка "Крънгсри" прогнозира, че на страната ще са необходими две до три години, за да се върне към предпандемичните си туристически нива, като се очаква свързаната с туризма заетост и търговска дейност да останат в затруднение.

Дубровик не спира да мечтае

Хърватският средновековен град Дубровник, който през миналата година отчете 85% спад на посетителите, мечтае да се върне към нивата преди пандемията.

"Перспективите засега са добри", каза Ана Хърнич, ръководител на туристически офис. "Има голямо желание да се върнем към "нормалното" и смятаме, че това ще се случи".

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Имунизацията с "Модерна" вече е в ход. За кого са първите 100 дози
Имунизацията с "Модерна" вече е в ход. За кого са първите 100 дози
Запалиха българското знаме на карнавал в Северна Македония
Запалиха българското знаме на карнавал в Северна Македония