НОВИНИ

Кой предлага и как се приемат промени в Конституцията?

Вера Александрова
от Вера Александрова
16:30, 16.06.2023
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
отбелязваме деня конституцията
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Народното събрание може да променя и допълва всички разпоредби на Конституцията с изключение на тези, които са в правомощията на Великото Народно събрание. С решения на Велико Народно събрание се приеме нова Конституция, решават се въпроси за изменение на територията на страната, решават се въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление.

Кой има право да предлага промени?

Предложения за промени в Конституцията имат право да предлагат една четвърт или 60 от народните представители и президентът.

Как се одобряват предложенията?

Конкретните предложения се разглеждат от Народното събрание не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването им.

Бърза процедура за приемане на предложенията

Народното събрание приема промени в Конституцията с мнозинство от три четвърти или 180 от всички народни представители на три гласувания в различни дни.

По-бавна процедура за приемане на предложенията

Ако предложението получи по-малко от три-четвърти или 180 депутати, но не по-малко от две-трети или 160 от гласовете на всички народни представители, предложението може да бъде разглеждано отново след не по-рано от два и не по-късно от пет месеца.

При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети или 160 от всички народни представители.

Кой обнародва промените?

Законът за изменение или допълнение на Конституцията се подписва и се обнародва от председателя на Народното събрание в Държавен вестник в седемдневен срок от приемането му.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Йокич - от №41 в драфта до №1 в НБА
Никола Йокич - от №41 в драфта до №1 в НБА
Вижте верните отговори от изпита по математика след 7. и 10. клас
Вижте верните отговори от изпита по математика след 7. и 10. клас