НОВИНИ

Колекторски фирми – рекетьори, настоя Мая Манолова. Готова е със закон

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 05.06.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

В Сутрешния блок на БНТ лидерът на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова обяви, че огромната част от колекторските фирми у нас се държат като рекетьори.

"Те притесняват, тормозят гражданите, събирайки задължения, които даже не съществуват", настоя тя.

"Ние сме засипани с такива жалби, няма правила, орган, който да ги контролира, не им се налагат санкции даже", категорична бе тя.

Според нея е нужен нов закон, който да ги контролира и възпира.

"Ние написахме такъв закон и го внесохме в Народното събрание. Предлагаме ясни правила, регистър на фирмите, за да не може всеки квартален батка да ти събира дълговете, защото той няма право да влиза у вас, да ходи до работното ти място, да те злепоставя. Единственото, което ще има право, е да ти пише писмено, през два дни, да ти звъни по телефона", обясни Манолова проекта си, в който ще има и регламент кои взимания може да бъдат прибирани от хората.

"Предлагаме първоначалния кредитор да предложи на длъжника да си изкупи първо дълга, а не да го продава на колекторските фирми", поясни тя.

По думите й със сигурност тези правила ще сложат ред в една система, която през 2019-а е тормозила 1,220 млн. български семейства.

"ГЕРБ твърдят, че тези фирми са незаконни, защо не ги забранят?", попита Манолова и продължи: "Не вярвам, че ще ги забранят, защото трябвало да съществуват, за да изкупуват лошите кредити на банките. Чакаме ви депутати от ГЕРБ, законът е внесен, можете да го подобрите и приемете", заключи тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един пациент със съмнения за COVID-19 в болницата в Ямбол
Един пациент със съмнения за COVID-19 в болницата в Ямбол
Катастрофа до Окръжна болница: Ударили са се мотор и кола
Катастрофа до Окръжна болница: Ударили са се мотор и кола