НОВИНИ

Колоните на Морската градина във Варна се рушат

Те са паметник на културата - кой е отговорен за поддръжката?

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петър Дойкински
07:33, 17.09.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас

Един от архитектурните символи на Варна - колонадата на входа на Морската градина, се руши. Големи парчета от пръстена на една от колоните са се откъртили и са паднали на метри от преминаващите хора. Като по чудо няма пострадали. Колонадата е паметник на културата.

След инцидента, районът беше обезопасен с ограничителни ленти и временни ограждения. Всекидевно край колонадата на Морската градина преминават хиляди варненци и гости на града, излезли на разходка. Входът на парка е една от забележителностите на Варна, включени в туристическите обиколки на града.

"Оставено ни е това наследство, дано да се предприемат стъпки за неговото опазване и за бъдните поколения", каза Християн Облаков, екскурзовод.

От Община Варна заявиха, че колонадата се стопанисва от държавата и е в нейните правомощия е да разпореди реставрация на обекта. Според Министерството на културата, Морската градина е предоставена за управление на Община Варна преди 12 години с решение на Министерския съвет. И докато институциите спорят кой трябва да обнови колоните, хората се надяват да няма пострадали от падащите отломки.

"Трябва да се оправи, не може така да стои. Тук минават хора, ще падне и ще удари някого. Кой е виновен? Никой не е виновен после".

Пукнатини има и по други елементи от колонадата.

"Всяко нещо се руши, просто трябва да се поддържа. Взети са мерки, оградено е, но трябва да се поддържа".

Входът на Морската градина във Варна е оформен през 1939 година по проект на тогавашния главен архитект Георги Попов. Колонадата е завършена няколко години по-късно.

"Това, което виждаме от разработката на архитект Попов е, че той предвижда изграждането на колоните с железобетонна конструкция с кухини в средата и каменна облицовка от външна страна, с което те придобиват този вид, който ние познаваме с канелюри и завършек с пръстени, излизащи едни от други", обясни Християн Облаков, екскурзовод.

От Община Варна заявиха, че водят разговор с Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство и търсят експертна подкрепа за метода, по който ще бъде възстановена колонадата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подкрепата за Украйна и миграцията - на фокус в първата сесия на новия ЕП
Подкрепата за Украйна и миграцията - на фокус в първата сесия на новия ЕП
Фармацевти са в протестна готовност заради вендинг машините за лекарства
Фармацевти са в протестна готовност заради вендинг машините за лекарства