Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Командирът на ВМС: Намерено е мястото на падналия МиГ-29, останките са раздробени

от БНТ
14:00, 17.06.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
командирът вмс намерено мястото падналия миг останките раздробени
Слушай новината

Намерено е мястото, където се е разбил падналия МиГ-29. Открити са останки от самолета - части от колесника и части от двигателя. Останките са разпръснати на голяма площ на морското дъно, разтрошени и раздробени. Черната кутия не е открита. Това каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов на брифинг пред медиите.

Самолетът се е разтрошил на хиляди малки парчета. Надеждите да се открие по-голяма част, която да бъде лесно извадена впоследствие, и да бъде извадена черната кутия от нея, се опровергаха, каза командирът на Военноморските сили контраадминрал Кирил Михайлов.

В момента минен ловец "Цибър" обследва района и всички останки се разглеждат внимателно от дистанционно управляеми апарати.

Катастрофата е станала на дълбочина над 70 метра. Мястото, което трябва да се обследва, е с площ над 1 квадратен километър. Площта е голяма и не е ясно дали черната кутия е останала здрава, каза още контраадмирал Михайлов.

"Търсенето на черната кутия е като да намериш игла в купа сено", поясни контраадмиралът.

„Разполагаме с достатъчно средства и възможности за издирването. Обследването ще продължи дълго и зависи от хидрометеорологичните условия, като прогнозата е за влошаване на времето. Правим всичко възможно, но вероятността за откриване на „черната кутия“ е много малка, което не ни спира да продължаваме работата“, каза контраадмирал Михайлов.

Разполагаме с достатъчно екипи и средства за обследване на района. Не е необходимо да търсим помощ от други държави, допълни още той.

Контраадмирал Михайлов представи хода на операцията до момента.

Операцията по търсенето и спасяването на майор Валентин Терзиев е стартирала незабавно след трагедията. Тя е продължила до 10.00 часа на 10 юни, когато е станало ясно, че той не е можело да бъде намерен, както и това, че, ако е катапултирал, е щял да бъде спасен.

Стартирал е следващ етап на операцията по издирването на останките. Открити са части от оборудването на самолета, които са извадени от водната повърхност и предадени на Военна прокуратура, която е започнала разследването. Тогава е открит и биологичен материал.

В операцията са участвали 4 кораба от Военноморските сили, 2 вертолета, 3 катера, общо 260 души от ВМС и 21 души от гранична полиция.

Днес беше подновена операцията по издирване на останки от машината. Търсенето беше преустановено в началото на седмицата поради влошените метеорологични условия.

Вижте целия брифинг тук:

Подновиха акцията по издирването на черната кутия на МиГ-29

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ИНЦИДЕНТА С НАШ ИЗТРЕБИТЕЛ В ЧЕРНО МОРЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Забавна математика, астрономия и хвърчила в лятната програма на МОН
Забавна математика, астрономия и хвърчила в лятната програма на МОН
Родилка и бебето ѝ починаха в Благоевград
Родилка и бебето ѝ починаха в Благоевград