НОВИНИ

Контрабандни златни изделия за над 140 000 лева са задържани на ГКПП "Капитан Андреево"

контрабандни златни изделия 140 000 лева задържани гкпп капитан андреево
bnt avatar logo
от БНТ
12:44, 17.10.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

2 кг контрабандни златни изделия на стойност 144 067 лева откриха митническите служители при проверки на две превозни средства.

При единия случай - на 14 октомври, на МП Капитан Андреево пристига товарен автомобил с чужда регистрация с водач – турски гражданин, пътуващ от България за Турция. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в шофьорската кабина на пода зад пасажерската седалка е открит един пакет, съдържащ две отливки с правоъгълна форма от жълт метал.

При извършената експертиза се установява, че изделията са златни с общо тегло 1628.30 грама на стойност 110 506 лева. Контрабандните златни изделия са задържани.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура –Хасково. Турският гражданин с инициали Б.К., на 55 г., е привлечен към наказателна отговорност и спрямо него е взета мярка за неотклонение парична гаранция и забрана да напуска страната, освен с разрешение на наблюдаващия прокурор.

Седмица по-рано - на 7 октомври, в лек автомобил, влизащ в страната от Турция, пътуват водач и неговата спътница - румънски граждани. Пред митническите служители те заявили, че не пренасят лични вещи, стоки и валутни ценности за деклариране.

При личен преглед на жената в бельото ѝ са открити 372.90 грама златни накити – пръстени, гривни, медальони, синджири, обеци на стойност 33 561 лева.

За нарушението е съставен акт по Валутния закон за опит да бъдат пренесени през границата на страната от трета страна недекларирани изделия от благородни метали.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Максимални температури между 17° и 23° в първия ден от работната седмица
Максимални температури между 17° и 23° в първия ден от работната седмица
Красотата на Пловдив (Снимки )
Красотата на Пловдив (Снимки )