НОВИНИ

Контролната комисия на БСП: Корнелия Нинова няма право на друг мандат начело на партията

Корнелия Нинова
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
16:59, 29.06.2024
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Корнелия Нинова не може да бъде избрана за трети път начело на БСП. Това реши Контролната комисия на партията, съобщиха от пресцентъра ѝ.

Всеки социалист, който е бил или е председател на ОбС, РС, ГС, ОблС и на БСП, както и на ОбКК, РКК, ГКК и ОПКК два последователни пълни мандата, вторият от който към началото на отчетно-изборната кампания 2024 г., не може да бъде избиран отново на същата позиция в отчети и избори 2024 г.

Това реши на свое заседание на "Позитано" 20 в условия на наличен кворум и в присъствието на 18 от 31 членове Общопартийната контролна комисия на БСП.

В тази връзка Корнелия Нинова има изпълнени два последователни пълни мандата като председател на БСП и не може да бъде избирана отново за председател на партията.

Органът, който ще отговаря за допускане на кандидатите за председател на БСП до участие в пряк вътрешнопартиен избор, няма право да допусне до участие в него Корнелия Петрова Нинова. Това реши още комисията с пълно единодушие, без гласове "против" или "въздържал се".

ОПКК напомня още, че два последователни пълни мандата е императивна норма, при която няма варианти за алтернативно тълкуване и поведение. Решението на ОПКК ще бъде изпратено до всички социалисти в страната, като заедно с мотивите си то е задължително за изпълнение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападение в Белград: Раниха полицай, охраняващ посолството на Израел
Нападение в Белград: Раниха полицай, охраняващ посолството на Израел
Проверки по морето: Завишени цени на шезлонги и чадъри и липса на спасители
Проверки по морето: Завишени цени на шезлонги и чадъри и липса на спасители