НОВИНИ

Корейска традиционна музика завладява Пловдив

корейска традиционна музика завладява пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
20:21, 16.06.2022
Чете се за: 02:22 мин.
Култура
Слушай новината

Звуци на традиционни корейски инструменти ще пренесат Пловдив в Южна Корея. С мелодията на инструментите пири, хегъм, дегъм и гаягъм 7 корейски изпълнители от Музикално общество Изток-Запад ще представят класически произведения от Страната на утринната свежест в едночасов безплатен концерт. Събитието ще представи за пръв път в Пловдив изпълнение на корейска моно опера – пансори.

Концертът „Корейска традиционна музика“ предстои на 17 юни от 18.00 часа в зала „Пловдив“ на хотел “SPS-Пловдив“. Той е част от едноседмично посещение на корейската група от Музикално общество Изток-Запад в България.

Посещението им започна с концерт в София и преминава през срещи със Съюза на българските композитори, Националната музикална академия, АМТИИ и завършва с концерта в Града под тепетата.

Бокнам Ли, председател на Музикално общество Изток-Запад, сподели:

"Изключително развълнувани сме за предстоящата ни среща с публиката в Пловдив! Впечатляващо богатото културно наследство на града го превърна в задължителна спирка на нашето посещение. За нас ще бъде удоволствие чрез музиката на Корея да направим мост между традициите и древните култури на двете страни".

Сред уникалните инструменти, които ще звучат в Пловдив, са корейската флейта от бамбук и двойна тръстика, наречена пири; струнният инструмент хегъм, състоящ се от две копринени струни, на които се свири с лък от конски косъм; духовият инструмент от бамбук дегъм с дължина 80 см, характеризиращ се с това, че изпълнителите винаги го поставят на лявото си рамо; и гаягъм, при който дванадесет копринени струни са вързани за дървено тяло и се свири с пръсти.

Концертът „Корейска традиционна музика“ в Пловдив е под патронажа на почетния консул на Република Корея Виолета Сечкова и се осъществява със съдействието на музикален мениджър Суми Ким – Хана Арт Нетуърк.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тялото на мъртва жена изплува от водите на река Дунав при Русе
Тялото на мъртва жена изплува от водите на река Дунав при Русе
Евгений Сердюк ще пропусне началото на сезона
Евгений Сердюк ще пропусне началото на сезона