НОВИНИ

Костурков за общо явяване на избори с ДБ: Правят се проучвания, нека да видим числата

bnt avatar logo
от БНТ
09:24, 28.07.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Оказа се, че в четворната коалиция е имало участник, който е бил предназначен да бъде бутнато това управление. Основен виновник е ИТН. Това заяви в "Денят започва" депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков.

За едно бъдещо управление Росен Костурков каза, че форматът - ПП, ДБ, БСП са работили с добра комуникация и без проблеми, със съпричастност по някои теми. Според него една такава бъдеща коалиция е доста добър формат.

За предизборна коалиция на ПП с ДБ каза:

"Имаме няколко колективни органа, през които тази идея трябва да мине. Има две хипотези в случая - обединяването на две групи може да доведе до увличащ вот - хората искат да гласуват за тези, които видимо са победители. Но другата хипотеза е, че при такива обединявания, виждали сме ги много често, всяка партия губи собствената си периферия. Нека да видим числата. Правят се проучвания в момента".

Уточни също, че вероятно ще се водят и преговори между ПП и гражданското движение на Радостин Василев. Засега няма информация да са водени такива преговори.

Заяви, че имат самокритика за управлението. Постоянно обсъждат нещата, които са се случили през последните 7 месеца.

"Ние сме за първи път в политиката и се учим от грешките. Точно кризите показаха, че в нас има доста голям потенциал, и интелектуален и управленски. Може би ни липсва малко опит, но с всичките кризи и външни, и вътрешни, мисля, че това управление се справи доста добре", смята Костурков.

Той определи като успешно справяне с енергийната криза, когато управлението сложи мораториум на цените на тока. "Ако не се бяхме намесили адекватно, гражданите щяха да плащат с 30% по-висок ток" , каза той.

Отчете като успешни и въвеждането на мерките за бизнеса. Спомена и довършването на гръцката връзка за пренос на газ.

Прогнозира обаче, че ни очаква трудна зима. По отношение на цените на тока не би трябвало да има трусове, защото сме доста голям производител на ток. Проблемът с газа е проблем за цяла Европа, уточни той.

В България има осигурен газ, но когато в Западна Европа, когато при големите големите икономики, които са газозависими, се почувства недостиг на газ, цената и при нас ще се повиши.

За "Капитан Андреево" Костурков заяви, че водят борба държавата да има контрол върху пункта. Съдът реално е върнал заповед за предварително изпълнение. В същия съд те обжалват договора, който е сключен между фирмата и Агенцията по храните през декември.

"Въпрос на време е проблемът там да бъде решен. Ние ще пускаме още няколко фирми оператори, които да изпълняват подобни функции на тази, която беше монополизирала. Там ще се либерализира тази част на дейността, която се отнася до представителството на товара", каза Костурков.

За случващото се в КЕВР - вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доминик Тийм преодоля сънародник за 1/4-финал в Кицбюел
Доминик Тийм преодоля сънародник за 1/4-финал в Кицбюел
Станислав Балабанов: В последните дни българското общество разбра, че ИТН е била права за всичко
Станислав Балабанов: В последните дни българското общество разбра, че ИТН е била права за всичко