НОВИНИ

Красимир Петков пред БНТ: НСА трябва да добие една по-широка гласност с резултатите (ВИДЕО)

"Понятието "спорт" има много определения, но малко известно е, че той не е само спорт за високи постижения", коментира ректорът

красимир петков
bnt avatar logo
от БНТ
12:41, 14.01.2024
6562
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Новият ректор на НСА "Васил Левски" Красимир Петков гостува в предаването "Арена спорт" по БНТ, където говори за бъдещето на спортната академия.

"Ректорският стол е горещ, но приемам това предизвикателство, като отговорност. Всичко останало е след това. Иска ми се като утвърдена образователна спортна институция, НСА да продължи да се развива и да добие една по-широка гласност с резултатите, постигнати от не само нашите спортисти и треньори, но и от преподавателите, които подготвят добри специалисти. Мисля, че сме длъжници в това отношение, тъй като много добри български треньори са завършили НСА, но малко хора знаят това", заяви ректорът.

В интервюто той сподели още и каква всъщност е мисията на НСА - да създава спортни специалисти.

"Понятието "спорт" има много определения, но малко известно е, че спортът не е само спорт за високи постижения, по който работят редица наши специалисти. Здравето на нацията е от изключителна важност и ние имаме направления в тази насока. НСА не е само факултет спорт, имаме факултет по педагогика, обществено здраве. Те дават своя принос за обществото, но може би резултатите ни не са толкова видими, колкото икономическите", заяви Петков.

Той коментира и дали има разлика в обучението на треньорите по борба в НСА и на един специалист в същия спорт в Западна Европа.

"Разликата е огромна. Ако в Западна Европа спортът се финансира значително по-високо. В нашата държава, по обективни причини, финансирането не е толкова високо. Българският треньор обаче, работи с много по-малък контингент от играчи. Финансирането е малко по-ограничено, но резултатите, които постигаме, имат уникален характер, тъй като ние сме една малка държава, която успява да бъде в топстраните. Ако някога се направи статистика какви са средствата, които са дадени за медали, ние ще сме световни шампиони", заяви ректорът.

Вижте целия разговор във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След мразовитото утро - кога започва затопляне - очаква ли ни сняг
След мразовитото утро - кога започва затопляне - очаква ли ни сняг
Якуб Пьотровски пред БНТ: Много ми харесва в Лудогорец, очаквам повече от себе си през следващата година (ВИДЕО)
Якуб Пьотровски пред БНТ: Много ми харесва в Лудогорец, очаквам повече от себе си през следващата година (ВИДЕО)