НОВИНИ

Краят на редовния сезон: Драма в битката за оцеляване и в борбата за топ 6!

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:01, 23.04.2021
Чете се за: 02:03 мин.
Футбол
краят редовния сезон драма битката оцеляване борбата топ

Днес започва последният кръг от редовния сезон в родната efbet Лига, а определено на дъното ще бъде много напечено, тъй като четири отбора ще се борят за заветното 10-то място, което ще запази елитния им статут със сигурност и през следващата кампания.

На фона на тази ожесточена борба, 26-ят кръг ще ни предложи още "Вечно дерби" между Левски и ЦСКА на Националния стадион "Васил Левски", както и драма при разпределянето на последните две места в първата шестица, където са замесени Берое, ЦСКА 1948 и Черно море.

На дъното пък Ботев (Пловдив), Ботев (Враца), Славия и Етър са събрани само в три точки и всички имат амбиции да избегнат битката за оцеляване в плейофите.

Ето и какви са възможните сценарии за всеки отбор и при какви обстоятелства те ще си гарантират оставането в елита:

Ботев (Пловдив):

"Жълто-черните" единствени държат съдбата в свои ръце и победа срещу Лудогорец ще означава със сигурност място в Първа Лига и през сезон 2021/22.

Освен това, техният двубой срещу лидера Лудогорец ще бъде последен от програмата, което означава, че "канарчетата" ще знаят изходите от мачовете на преките им конкуренти.

Равенството също устройва пловдивчани, стига, разбира се, Славия да не победи при визитата си на Етър.

Дори при загуба момчетата на Азрудин Валентич могат да запазят 10-то място в случай, че Етър и Славия завършат наравно и Ботев (Враца) не спечели у дома срещу Черно море.

Ботев (Враца):

За "врачани" пътят към 10-та позиция минава само и единствено през успех срещу Черно море тази вечер в първия мач от последния редовен 26-ти кръг.

Дори тогава обаче те ще се надяват Ботев (Пловдив) да загуби от Лудогорец, което автоматично ще гарантира оцеляването на футболистите на Велислав Великов без значение крайния изход между Етър и Славия.

Славия:

Преди по-малко от година "белите" ликуваха със сребърните медали, а сега до последно ще трябва да треперят за елитния си статут.

Те имат нужда от задължителни три точки при визитата си във Велико Търново, като също така ще се надяват Ботев (Пловдив) и Ботев (Враца) да не спечелят мачовете си.

Съществува и един много интересен вариант, при който играчите на Златомир Загорчич също биха завършили 10-ти. Това би станало при победа като гости на Етър, успех на Ботев (Враца) и хикс на Ботев (Пловдив).

Тогава и трите тима ще имат по 25 точки и ще се гледат само мачовете помежду им. В тях "белите" и "жълто-черните" са с по-добри показатели от "врачани" - с по 7 точки. В такъв случай ще бъдат сравнявани само срещите между Славия и Ботев (Пловдив), където предимството е за отборът от квартал "Овча Купел".

Етър:

"Виолетовите" се стабилизираха под ръководството на Александър Томаш, но въпреки това влизат от най-неизгодната позиция в битката за 10-то място.

Единственият им шанс за оцеляване минава през победа у дома срещу Славия, Ботев (Пловдив) да загуби срещу Лудогорец и Ботев (Враца) да не победи Черно море.

Ако това се случи, то Етър би се изравнил с "канарчетата", но отборът от стадион "Ивайло" е с по-добри показатели в преките двубои през кампанията.

Битката за топ 6:

Берое, ЦСКА 1948 и Черно море до последно ще си оспорват последните две места в първата шестица, като при победи заралии и "червените" ще си гарантират 5-то и 6-то място.

Черно море пък трябва да спечели задължително във Враца и да разчита на грешки на своите конкуренти.

И така, време е за последния кръг от редовния сезон на българското първенство, в който се търси отговор на два въпроса:

Кой ще остане на 10-то място и ще играе със сигурност в елита и през следващата кампания?

Кои ще са последните два отбора, които ще играят в плейофите на първата шестица?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановена реликва: В Бачковския манастир вече се влиза през оригиналната порта
Възстановена реликва: В Бачковския манастир вече се влиза през оригиналната порта
Шиникова е на 1/8-финал в Португалия
Шиникова е на 1/8-финал в Португалия