НОВИНИ

Кристалина Георгиева: Без ваксина е малко вероятно пълното възстановяване

кристалина георгиева без ваксина вероятно пълното възстановяване
Снимка: БГНЕС/ Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:27, 10.09.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Здраве

Глобалната икономика показва признаци на възстановяване от тежкия спад, причинен от пандемията на глобалния коронавирус, но пълното възстановяване е "малко вероятно" без ваксина, заяви шефът на МВФ Кристалина Георгиева.

В съавторство с главния икономист на МВФ Гита Гопинат, Кристалина Георгиева подчерта, че правителствата трябва да продължат да подкрепят работниците и бизнеса, тъй като безпрецедентният характер на кризата може да доведе до вълна от фалити и унищожаване на работни места.

След като заключванията се облекчиха и на предприятията по целия свят беше позволено да се отворят отново, настъпи "рязък скок на производството, потреблението и заетостта", казаха те в списание „Форин полиси“.

Големият мащаб и бързина на държавната подкрепа помогнаха за смекчаване на удара и позволиха първоначалния отскок, пишат Георгиева и Гопинат.

"Тази криза обаче далеч не е приключила", казаха те. "Възстановяването остава много нестабилно и неравномерно в различните региони и сектори. За да се гарантира, че възстановяването ще продължи, от съществено значение е подкрепата да не се оттегля преждевременно."

Бизнесът, дори фирмите в несъстоятелност, ще се нуждае от постоянна помощ, за да се предотврати унищожаването на милиони работни места. Това може да включва правителства, които вкарват свой капитал във фирми или предоставят безвъзмездни средства в замяна на по-високи данъчни ставки по-късно, казаха те.

Но правителствата ще трябва да бъдат предпазливи при разпределението на оскъдните си ресурси и някои компании неизбежно ще се провалят, особено в отрасли като пътуванията, които може да не оцелеят или да бъдат ограничени в пост-пандемичния свят.

И "въпреки че светът се е научил да живее с вируса, пълното възстановяване е малко вероятно без постоянно медицинско решение."

Със 128 коронавирусни ваксини, които в момента се разработват, има голям шанс да бъде намерено решение, но "трябва спешно да измислим многостранни решения", за да осигурим адекватно снабдяване и разпространение, пишат Георгиева и Гопинат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха запалителна течност в част от бутилките, иззети в района на протеста
Откриха запалителна течност в част от бутилките, иззети в района на протеста
Отмениха мерките на шестима задържани по време на протестите в София
Отмениха мерките на шестима задържани по време на протестите в София