НОВИНИ

Кризата в Нагорни Карабах - какво да знаем?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:17, 02.10.2023
Чете се за: 03:50 мин.
По света
кризата нагорни карабах знаем
Слушай новината

Нагорни Карабах е територия, която през годините е била под контрола на персийци, турци и руснаци. Сега е международно призната като част от Азербайджан. След падането на руската империя през 1917 г., към анклава имат претенции както Азербайджан, така и Армения.

В рамките на Съветския съюз Нагорни Карабах е автономен район в Азербайджан. След колапса на СССР арменците в анклава отхвърлят контрола на Баку и завладяват съседни райони. Събитията са известни като Първа война в Нагорни Карабах.

Между 1988 и 1994 г. жертвите са 30 000, а повече от един милион, предимно азербайджанци, са прокудени. При нова война през 2020 г. Азербайджан, с подкрепата на Турция, си върна редица територии в анклава и съседните райони.

Какво се случи в последните две седмици?

Азербайджан иска изтегляне на арменските сили от Нагорни Карабах

  • На 19 септември тази година Азербайджан започна нова военна операция с твърдения, че бойци от Нагорни Карабах са атакували цивилни. След 24-часова офанзива на Баку е постигнато примирие, което предвижда разоръжаване и разпускане на формированията на етническите арменци. Светкавичната операция на Баку взе около 600 жертви. На фона на призиви за оставка премиерът Никол Пашинян обвини Русия, че е изоставила страната му.

Над 100 000 са бежанците в Армения от Нагорни Карабах

  • Почти цялото население от 120 000 етнически арменци напусна Нагорни Карабах и се отправи към Армения поради страх от репресии и етническо прочистване. Над 170 души загинаха на опашка пред склад за гориво в околностите на регионалната столица Степанакерт. Складът е на единствения път, свързващ анклава с Армения.

  • В Нагорни Карабах пристигна мисия на ООН за оценка на хуманитарните нужди. В района вече пристига материална помощ. Сепаратисткият лидер на етническите арменци обеща да остане в Степанакерт до края на операциите за издирване на убитите и изчезналите при операцията на Баку и пожара в склада за гориво.

Нагорни Карабах спира да съществува от 1 януари 2024 г.

  • От 1 януари догодина самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах престава да съществува, обявиха сепаратистките лидери. Азербайджан обеща реинтеграция на района и призова местните да останат.

Арменската общност в София излезе на протест в подкрепа на арменците в Нагорни Карабах

  • Армения призова Европейския съюз да въведе санкции срещу срещу Азербайджан заради военната операция в Нагорни Карабах. Ереван предупреди, че Баку скоро може да нападне самата Армения, ако Западът не предприеме твърди действия. Папа Франциск призова двете страни към преговори за възстановяване на мира и посочи, че в Нагорни Карабах е налице хуманитарна криза.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин и Славия не се победиха на разораната нива в Благоевград
Пирин и Славия не се победиха на разораната нива в Благоевград
Борусия Дортмунд удължи договора на английски талант
Борусия Дортмунд удължи договора на английски талант