НОВИНИ

Крум Рашков: Курортът „Албена“ се завърна триумфално на картата на конния спорт

Крум Рашков: Курортът „Албена“ се завърна триумфално на картата на конния спорт
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: bgtourism.bg
11:25, 24.08.2024
Чете се за: 04:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Курортът „Албена“ се завърна триумфално на картата на конния спорт след 14-годишна пауза, заяви зам.-председателят на Българската федерация по конен спорт д-р Крум Рашков. Той даде висока оценка на домакините за организирания турнир на 17 и 18 август, като добави, че намерението е проявата да се превърне в традиционна.

„Възстановихме нашето партньорство след едни доста сериозни години, в които проведохме много състезания, включително и Световни купи. Много приятно беше, когато получихме предложение отново да организираме турнир в Албена. Не беше лесно, защото времето беше много кратко, календарът е много наситен, но имаха късмет, че се освободи една седмица за тях, в която можехме да го организираме. Оценката ни, която мога да дам за изминалия турнир, е много висока. Партньорството ни беше много ползотворно, направихме изключително добро състезание, което има бъдеще“, каза Рашков.

Той отбеляза, че са получили изключително съдействие от страна на комплекса.

„Теренът беше хубав и добре поддържан. В конния спорт има три важни компонента. Най-важно е настаняването на конете. Теренът, върху който те скачат, както и настаняването на състезателите. Това, когато го имаш като даденост, то вече организацията е на професионално ниво. Локацията на турнира беше много добра. Имаше хора, които оцениха бутиковата атмосфера на елитната проява. Създадохме емоция на хората, а това е най-важното за едно състезание“, категоричен е Рашков.

„За първи път в Албена направихме компактно състезание, а това никога не е било така. Преди ползвахме конната база горе, а тревната площ беше долу. Сега всичко ситуирахме до терена. Там монтирахме две подвижни конюшни за 60 коня. На единия паркинг направихме плац. Това се оказа изключително удобно за хората“, добави Рашков.

Той призна, че напоследък у нас няма много състезания по конен спорт на трева и затова проявата в курорта е била предизвикателство пред участниците.

„Нашата идея беше да не идва да участва, който иска, а да направим подбор на определени хора и коне, които са заслужили по някакъв начин да участват в такъв бутиков турнир на високо ниво, защото тревната площ не позволява участието на огромно количество коне. Целта ни беше да направим състезание, което да бъде като най-големите турнири по света. Решихме да има качество на конете и състезателите. В турнира участваха 55 коня и стана много добро състезание. Участниците бяха подбрани от три категории – пони ездачи и деца – бъдещето на конния спорт, аматьори – тези, които подкрепят конния спорт, както и професионалните ездачи, които са настоящето. Надявам се и домакините да са доволни. Така състезанието може да има бъдеще, а целта ни е да го организираме през 2025 г. в първата половина на юли. Имаме много идеи за развитието на турнира“, сподели Рашков.

„Поканата за турнира дойде от "Албена" и съвпадна с една идея на БФКС, която отдавна се опитвахме да прокараме, но не се случваше – конният спорт да отиде при хората, а не да чакаме само хората да дойдат при нас“, каза още зам.-председателят на Българската федерация по конен спорт.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева инспектира лагера на националите по спортна стрелба
Весела Лечева инспектира лагера на националите по спортна стрелба