Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Крум Зарков: Ще искаме тълкуване от КС на едно от големите правомощия на главния прокурор

от БНТ
18:45, 11.08.2022
Чете се за: 05:57 мин.
Политика
Слушай новината

Служебният правосъден министър Крум Зарков би внесъл искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, ако има основания за това, но смята, че е очевидно, че Иван Гешев има голямо доверие на мнозинството на този ВСС.

"Това, което ще направя по тази тема, което е далеч по-реалистично, ще работим много активно да се обърнем към КС за един въпрос за тълкуване по отношение на едно от големите правомощия на главния прокурор - а именно осъществяване на "надзор за законност", което ние считаме, че се тълкува от прокуратурата по-много широк начин, отколкото е бил залегнал в главите на хората, които са писали Конституцията. Това наше искане ще остави трайна следа и ще помогне за следващите действия, които ще решат проблема с прекомерната власт, която упражнява главния прокурор", каза Крум Зарков в предаването "Още от деня".

По думите му този въпрос трябва да мине през МС и се надява да бъде факт в началото на септември.

Надява се също КС да вземе решение и по друго дело, което третира изтеклия мандат на инспектората към ВСС - дали остава съответният орган, докато се избере друг, или не. Според Зарков не само ВСС, а страшно много органи в България са с изтекъл мандат и не са били подновени по една или друга конюнктурна причина. Тези въпроси ще бъдат на дневен ред до края на годината със сигурност, каза Зарков.

Каза още, че един от приоритетите в Министерство на правосъдието ще е отново да възстановят дейността на Съвета за криминалогически изследвания, който да може на научна база да работи за по-качествен закон. Законът за противодействие с корупцията също ще е във фокуса на внимание. Изучаваме критиките, ще го подобрим, каза Зарков.

Заяви, че служебното правителство подготвя законопроекти по Плана за възстановяване и устойчивост, за да може България да получи втория транш от Плана. Много от тези закони са заложени да бъдат приети до края на годината и това е условие, за да може да се стигне до втория транш. По много е работено, много стигнаха до парламента, но не стигна време, каза той.

"Нашата задача е да направим така, че когато започне новото НС, което е най-вероятно към края на октомври, началото на ноември - ще има много малко време, за да гласува необходимите поправки. Ние като Министерство на правосъдието сме се заели да поставим на масата на новите депутати готови законопроекти, крайното решение ще е тяхното", уточни правосъдният министър.

Заков допълни, че повечето са промени в съществуващи закони, но освен законопроекти, те съдържат дълбоки реформи. Планът има за цел да подпомогне страните да преодолеят ситуацията с коронавируса като ги провокира да направят реформи в две посоки - едната е върховенството на закона.

По думите му бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова, както и предишните служебни министри са работили така, че има закони, които са в различна степен на готовност. Някои важни като този, който определя механизма за търсене на отговорност от главния прокурор, са изпратени за становища на Венецианската комисия. Други са на по-ранен етап. Има закони, които подлежат на по-сериозен прочит. Политическите сътресения не трябва да струват на България парите от Плана, категоричен е Зарков.

За решението да се откаже от депутатската работа като прие поста на служебен министър заяви:

"Всички, които ме гледат на екран и ме познават, занаят, че аз съм социалист. Член съм на БСП преди да стана служебен министър, ще бъда такъв и след като бъда. Ако убедително си върша работата, това няма да навреди на партията, дори помага повече. Колкото до депутатството - изпитвам огромна благодарност на хората, които ме избраха за народен представител, но в този момент, когато се виждаха предизвикателствата пред страната ни и вярвайки, че имам какво да направя, за да преодолеем препятствията, за които говорим, не се поколебах дори и за секунда".

За уволненията и новите назначения от служебния кабинет Зарков е категоричен, че няма правителство в България, което да не е било обвинявано в реваншизъм. Дебатът обаче поставя по-големия въпрос - как се случват назначенията у нас на държавните служители и дали не трябва да се направи конкурсно начало и стабилност на държавната служба.

Конкретно в Министерството на правосъдието са показали дух на приемственост, каза още служебният министър.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лицензът на автомобилната федерация на Бълагрия няма да бъде отнет
Лицензът на автомобилната федерация на Бълагрия няма да бъде отнет
Българските боксьори научиха пътя към медалите във Върбас
Българските боксьори научиха пътя към медалите във Върбас