НОВИНИ

Куче водач не беше допуснато в православен храм

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:42, 14.05.2022
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Куче водач не беше допуснато в православен храм. Незрящият му стопанин бил принуден да го остави на грижите на непознат, за да се прости със свой близък.

Лабрадорът Роувър е очите на 4 лапи на Иван Янев. Двамата са неразделни от около 3 месеца. Преди няколко дни трябвало да влязат в храма на централните гробища в София без да подозират, че Роувър не е добре дошъл там.

"Бях втрещен от обстоятелството, че свещеникът разпореди да напусне кучето църквата. Отвън си запалих свещичката и изгоря там. След това оставих кучето при една дама и влязох само да поднеса цветя на ковчега", заяви Иван Янев.

"Мен, Роувър, дипломираното куче водач ме изхвърлиха като куче от една църква."

Пише Роувър, който разказва за ежедневието си във Фейсбук профила на стопанина си.

"Всичко приемам, но не приемам, че се отнасят с мен по този варварски начин, хора, които са призвани да успокояват живите твари. Не допускат кучета в храмовете, понеже имали нестабилно поведение, та аз съм преминал през обучение и имам диплома", допълва Роувър.

Няколко дни по-късно Иван и Роувър влизат заедно в катедралния храм "Свети Александър Невски". Иван не успява да запали свещичка. Клисарят грубо му обяснил, че в храма кучета не се допускат. Поведението на църковния служител стана повод за пререкания с абитуриентите пред църквата, които защитаваха Роувър. Малко по-късно клисарят прекъсна интервюто ни с незрящия мъж.

"С животни не може да се влиза в храма. Включително и куче водач. Имаме такива правила", коментира Иван Иванов, клисар в храм "Свети Александър Невски".

Клисарят се извини на незрящия мъж, а той недоумява защо кучето водач не е добре дошло в Божията обител.

"Кучета водачи не е имало, когато е писана Светата книга, но в крайна сметка църквата също би следвало да се развива и да посреща нуждите на нас хората", заяви Иван Янев.

Екипът ни потърси Светия Синод за коментар. Малко след като незрящият мъж и кучето водач си тръгнаха от храма с нас се свърза мелнишкият епископ Герасим. Той пожела да разговаря със слепия мъж, а след това обясни, че според светите канони в църквата не се допускат никакви животни.

"Храмът е осветен, извършват се тайнства. Това е храм на живия бог. Всички сме сътворения божи, но човешкото същество има душа и може съзнателно да се помоли и храмът - неговото предназначение, е за това", добави мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод.

И понеже светите канони се променят трудно, а кучетата водачи са очите на незрящите, Светият Синод очаква официални писма от Съюза на слепите и Фондация "Очи на четири лапи", за да разгледа казуса.

"Може да се помисли за това да се обърне внимание на кучето, когато остане извън храма. Някои да постои с него или да помогне на човека след това да го заведе вътре. Да го отведе до свещениците", каза още мелнишкият епископ Герасим.

Епископ Герасим заведе лично незрящия мъж до иконите. А лабрадорът Роувър този път изчака стопанина си в притвора на храма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са фаворитите за кристалния микрофон на конкурса "Евровизия"?
Кои са фаворитите за кристалния микрофон на конкурса "Евровизия"?
Мащабна кампания за почистване в Благоевград
Мащабна кампания за почистване в Благоевград