НОВИНИ

"Лъвовете" отново ни накараха да мечтаем

лъвовете отново накараха мечтаем
Снимка: БФС
bnt avatar logo
от БНТ
14:36, 12.09.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Национални отбори
Слушай новината

Националният ни отбор по футбол отново вдъхна лъч надежда във всички българи след представянето си в септемврийските мачове от квалификациите за Мондиал 2022 и контролата с Грузия.

Четири точки от мачовете с Италия и Литва. Толкова спечелиха "лъвовете" от тези двубои. И макар мнозина да смятаха, че равенството срещу европейския шампион е невъзможна задача, футболистите на Ясен Петров стигнаха до престижното равенство 1:1 във Флоренция.

Направиха го със сърцата игра в защита, отборен дух и една блестяща контраатака, подхваната от Кирил Десподов и завършена с гол от Атанас Илиев. Именно чудесното партньорство между двамата се оформя като основното ни оръжие в атака.

За позитивния резултат срещу Италия основна заслуга имаше и вратарят Георги Георгиев, който изглежда ще се утвърди заслужено като избор №1 под рамката.

Близнаците Петко и Андреа Христови също показват сериозно израстване и едва ли скоро ще излязат от титулярния състав.

Понеже футболът е колективен спорт, индивидуалностите трябва да изпъкват на фона на отбора, а не обратното. Тук идва заслугата на селекционера Ясен Петров. Той върна настроението в тима и за кратко време изгради изключително сплотен екип.

В домакинския мач срещу Литва трябваше да затвърдим доброто си представяне в Италия. Беше интересно как ще се справи тима в двубой, в който трябва да води играта и да атакува, а не само да се защитава, както беше във Флоренция. Отборът ни се справи с тази задача отлично.

Въпреки че трябваше да чакаме до самия край на срещата, когато се разписа Ивайло Чочев, положения не липсваха. На три пъти Кирил Десподов можеше да се разпише, но не съумя. Минималният успех с 1:0 разплака Ясен Петров.

Така, след почти две години България отново постигна победа в официален мач. Контролата срещу Грузия затвърди добрите впечатления и успехът с 4:1 бе напълно закономерен. Дебютът на Борислав Цонев и първият гол на Андреа Христов за националния тим щрихираха срещата, в която се разписаха още Тодор Неделев, Димитър Илиев и Спас Делев.

До края на този квалификационен цикъл остават три двубоя - гостуване на Литва, домакинство на Северна Иралндия визита в Швейцария.

Дали ще можем да се намесим в битката за второто място в квалификационна група "C"? Разликата с швейцарците е само 3 точки или една победа. "Кръстоносците" обаче имат и мач по-малко. Не ни пречи да мечтаем, нали? Искрата вече е запалена!

Автор: Илиян Енев

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ива Митева: Основната дейност на НСО е охранителната, а не да се ползва като символ на престиж
Ива Митева: Основната дейност на НСО е охранителната, а не да се ползва като символ на престиж
Здравка Евтимова оцени финалистите в конкурса "Бодлите на таралежите"
Здравка Евтимова оцени финалистите в конкурса "Бодлите на таралежите"