НОВИНИ

Левски детронира Нефтохмик Бургас и ще играе за титлата в НВЛ

Борил Гочев
от Борил Гочев
21:46, 13.04.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
левски детронира нефтохмик бургас играе титлата нвл
Слушай новината

Отборът на Левски прекъсна 10-годишното си чакане без участие на финал в Националната волейболна лига (НВЛ), след като в полуфиналите през настоящия сезон елиминира действащия шампион у нас Нефтохимик 2010 Бургас след успех с 3-1 победи в серията.

В четвъртия двубой между двата тима столичани се наложиха с 3:1 (25:18, 23:25, 30:28, 25:21) гейма като гост и така си осигуриха място в спора за титлата, където ще станем свидетели на Вечно дерби срещу ЦСКА.

Това ще бъде първият сблъсък между "сини" и "червени" за златните медали в българското първенство от сезон 2009/10 насам, когато триумфът бе за ЦСКА.

Връщайки се обаче към настоящето, тази вечер възпитаниците на Николай Желязков изиграха много силна първа част в зала "Младост" в Бургас, в която поведоха в самото начало и комфортно я затвориха след 25:18.

Добрата игра на гостите продължи в началото на втория сет, когато те отново съумяха да дръпнат в резултата с 3-4 точки. Постепенно обаче Нефтохимик започна да намира верния път и се добра до равенството при 18:18, а впоследствие играчите на Мартин Стоев заличиха и изоставане от 19:22, за да измъкнат в крайна сметка гейма след 25:23.

Третата част до голяма степен повтори развитието от втората, тъй като "сините" имаха предимство в резултата в големи периоди, но домакините все пак успяваха да се задържат в борбата и дори отразиха две възможности пред съперника да затвори частта, изравнявайки при 24:24. Впоследствие бургазлии на свой ред не успяха на два пъти да затворят сета, за да се стигне до 28:29 в полза на Левски, когато страхотен сервис на Венислав Антов донесе втори гейм в актива на столичани.

Този развой вдъхна още увереност на волейболистите на Николай Желязков, които в четвъртата част поведоха убедително с 5:1 и след това с 15:9. Нефтохимик все пак не се се предаде и намери начин да върне интригата, добирайки се до равенството при 17:17. В края обаче блокадата и началният удар на гостите направиха разликата и им позволиха да стигнат до крайния успех след 25:21.

За победителите Венислав Антов избухна с 26 точки (4 аса), Владимир Гърков добави 18 (5 аса), а Майкон Морейра приключи с 12.

От другата страна за домакините Розалин Пенчев завърши с 18 пункта, Иван Раич се отчете с 16, докато Бранимир Грозданов и Красимир Грозданов вкараха по 13.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Пастърмаджиева влезе сред най-добрите 64 на рапира на световното по фехтовка в Рияд
Виктория Пастърмаджиева влезе сред най-добрите 64 на рапира на световното по фехтовка в Рияд
Украйна започна изграждането на два американски ядрени реактора
Украйна започна изграждането на два американски ядрени реактора