НОВИНИ

Левски защити Суперкупата на България по волейбол след драматичен финал срещу Дея спорт

Воденият от Николай Желязков тим поведе с 2:0 във финала, но позволи на противника си да изравни след 4-и гейм, завършил 33:31 в полза на бургазлии, но все пак "сините" затвориха двубоя с 16:14 в тайбрека.

ВК Левски
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
22:16, 13.10.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Шампионите от Левски София спечелиха втора Суперкупа на България. Воденият от Николай Желязков тим надделя над Дея спорт (Бургас) с 3:2 (25:20, 25:16, 22:25, 31:33, 16:14) във финала на надпреварата в "Левски София". Така те защитиха Трофея от 2023 г.

Играта на Левски във всички елементи бе по-добра от тази на противника. Волейболистите на Николай Желязков имаха по-добри показатели на посрещане в първите две части, а сервисът вървеше.

Напук на всички очаквания обаче Дея направи невероятен обрат, като бе по-мобилизиран впоследствие, което помогна да останат в мача. Те демонстрираха воля и дух. Опитните играчи показаха своята класа и че се борят докрай и успяха да вкарат срещата в тайбрек.

Там обаче драмата бе пълна, "сините" успяха да се вдигнат в най-важния момент. Опитът на Скримов и Гоцев в съчетание с младостта и енергията на Антов и Гърков си казаха думата.

Двата тима бяха равностойни отначало, след което началният удар на Левски влезе в действие. Момчетата на Николай Желязков набраха инерция, но в ключовите моменти дистанцията бе скъсена (17:14). Разликата се поддържаше в следващите минути, бургазлии отново успяха да се доближат (21:19), но не и да преодолеят противника.

Във втората част Левски отново оформи преднина от самото начало, като остави съперника без особени възможности за съпротива. Състезателите на Франческо Кадеду имаха проблясъци на сервис след средата на гейма, като успяха да намалят изоставането си, но не се случи нищо повече.

В третия гейм Дея поведе с 5:2, но допусна изравняване и обрат. Положението не се запази дълго, и носителите на Купата взеха превес. Към средата преднината се увеличи (13:9), като се поддържаше в следващите минути. В ключов момент "синият" щаб направи промяна - на терена се появи Юлиус Фиркал, който с изявите си успя да намали значително дистанцията (18:19 и 20:21), но момчетата на Франческо Кадеду останаха стабилни, като не позволиха да бъдат преодоляни и намалиха пасива си.

С равностойна игра започна и решителната четвърта част, но след деветата точка Левски взе нещата в свои ръце. Борбата продължи в следващите минути, двата тима показаха сериозни аргументи, играта бе точка за точка. Напрежението от двете страни на мрежата бе огромно, Дея и Левски си размениха по един геймбол. Ситуацията се повтори няколко пъти, но в крайна сметка бургазлии надделяха. Мачът влезе в тайбрек.

Там отново стана битка, левскарите успяха да се откъснат (7:5 и 8:6), но носителите на Купата изравниха. "Сините" отново поеха инициативата, но Дея не се отказа. Шампионите стигнаха първи до мачбол (14:13), който не успяха да отразят. Това се случи при 16:14 и крайното 3:2 гейма.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Мадрид - недоволство от високите наеми на жилищата заради туристите
Протести в Мадрид - недоволство от високите наеми на жилищата заради туристите
Европейски конгрес по неврохирургия: Във форума в София участват над 1600 медици от Европа
Европейски конгрес по неврохирургия: Във форума в София участват над 1600 медици от Европа