НОВИНИ

Ливърпул и Реал Мадрид в спор за европейската корона

първите четвъртфиналисти шампионската лига стават ясни
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
08:45, 28.05.2022
Чете се за: 07:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборите на Ливърпул и Реал Мадрид ще се изправят един срещу друг във финала на Шампионската лига тази вечер от 22.00 часа българско време. Решаващият мач за най-ценния европейски клубен трофей ще се играе на "Стад дьо Франс" в Париж.

Във френската столица ще се срещнат два от най-великите европейски клуба, като мадридчани са рекордьори по титли в надпреварата с 13, докато Ливърпул е на третата позиция с 6 успеха в КЕШ и Шампионската лига и ще се опита да се изравни с втория в класацията Милан, който седем пъти е бил шампион на Европа. Това ще бъде трети финал между двата гранда, като през 1981 година Ливърпул печели с 1:0 именно в Париж, а през 2018 Реал надви своя опонент с 3:1 в Киев. "Червени" и "бели" са се срещали още шест пъти в Шампионската лига, като в тези мачове Реал има три победи, две загуби и едно равенство.

Двата тима имаха коренно различен път до финала на турнира, като Реал показа невероятен характер и класа, за да преодолее три тежки съперника. На осминафиналите тимът на Карло Анчелоти се изправи срещу ПСЖ, като загуби първата среща в Париж с 0:1 и изоставаше с един гол в реванша на стадион "Сантяго Бернабеу" до 60-та минута, преди ветеранът Карим Бензема да наниже хеттрик за 15 минути и да класира своите напред. На четвъртфиналите Реал победи Челси с 3:1 в Лондон, но изненадващо се оказа с три гола пасив в ответния мач в Мадрид и имаше нужда от гол на Родриго в 80-та минута, за да вкара мача в продължения, след което отново вездесъщият Бензема вкара решаващия гол. Полуфиналите бяха черешката на тортата за Кралския клуб - загуба с 3:4 срещу Манчестър Сити на стадион "Етихад" и пасив от 0:1 в реванша до 90-ата минута. Тогава Родриго вкара два гола за две минути, за да се стигне до продължения, в които за пореден път 35-годишният Бензема, спряган за фаворит за Златната топка, отбеляза победния гол.

Пътят на Ливърпул до финала бе далеч по-спокоен, като на осминафиналите бе победен италианския шампион Интер с общ резултат 2:1, след което "червените" се справиха с Бенфика с 6:4 и Виляреал с 5:2 в следващите два кръга, за да достигнат трети финал в рамките на пет години.

По този начин треньорите на двата тима записаха впечатляващи постижения. Юрген Клоп се превърна в едва четвъртия треньор с четири финала в КЕШ/Шампионската лига, изравнявайки постижението на сър Алекс Фъргюсън, Джовани Трапатони и Мигел Муньос, докато Карло Анчелоти стана първият в историята, достигнал пет финала в турнира. В събота италианецът ще се опита и да стане първият, спечелил четири пъти трофея като наставник.

Ливърпул има известни кадрови проблеми преди финала, като добрата новина е, че голмайсторът на тима Мохамед Салах вече е напълно здрав и ще може да започне от първата минута. Очаква се централният защитник Върджил Ван Дайк също да бъде сред титулярите, след като пропусна последния мач от Висшата лига срещу Уулвърхемптън с проблем в коляното, но все още не е ясно дали централният халф Фабиньо, който не е играл от 10 май, ще може да вземе участие, въпреки че бразилецът поднови тренировки в сряда. Още един човек от тази зона на терена е под въпрос - Тиаго Алкантара, който напусна принудително терена срещу "вълците" в неделя, но Клоп бе оптимист за неговото участие срещу Реал. Резервният нападател Дивок Ориги със сигурност няма да играе на "Стад дьо Франс".

Ситуацията е далеч по-добра за Анчелоти, който обяви пълна група от 26 футболисти, включително Еден Азар и Гарет Бейл, макар че тяхното участие остава под въпрос. Всички основни играчи, които изнесоха елиминациите в турнира за Кралския клуб, са на линия.

"Те са отбор от световна класа, който знае как да печели мачове. Ядрото на тима, особено в центъра на терена, е същото, срещу което играхме през 2018. Имат доста промени в защита и вече нямат Кристиано отпред, но Бензема е там, младите бразилци са там, това е отбор от топ класа. Искаме този път нещата да се получат срещу Реал, но не може основната ни мисъл да е за отмъщение. Ние трябва да играем по нашия си начин и точно това ще опитаме да направим", заяви Юрген Клоп на пресконференцията преди двубоя.

Неговият колега Карло Анчелоти си спомни са сблъсъците си срещу "мърсисайдци".

"Изправял съм се много пъти срещу Ливърпул в кариерата си. През 1984 Милан игра финал в Шампионската лига срещу тях, но аз бях контузен. След това имахме двата финала през 2005 и 2007. Разбира се, аз бях начело и на Евертън. Те имат страхотен състав, трудно е да се играе срещу тях. Играят на много високо ниво, много физически, но за нас ще е удоволствие да се изправим срещу тях. Те са един от най-добрите отбори, а Клоп е страхотен треньор", каза още опитният специалист.

Според букмейкърите Ливърпул влиза като фаворит за двубоя, като коефициентът за успех на "червените" в редовното време е 2.00, докато победата за Реал в 90 минути се котира на 3.50.

Главен съдия на финала ще бъде французинът Клеман Тюрпен, с асистенти Никола Дано и Сирил Грингор. За ВАР ще отговарят двама французи - Уили Делжо и Жером Брисар (главен), както и двама италианци - Масимилиано Ирати и Филипо Мели.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков с втори дабъл-дабъл в серията срещу Перистери
Везенков с втори дабъл-дабъл в серията срещу Перистери
Улици стоят разкопани повече от година в Русе - ще бъде ли решен проблемът
Улици стоят разкопани повече от година в Русе - ще бъде ли решен проблемът