НОВИНИ

Ливърпул отново победи Челси след дупзи и грабна и Купата на Англия

ливърпул върна върха висшата лига минимална победа нюкасъл
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:40, 14.05.2022
Чете се за: 04:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Ливърпул победи Челси след изпълнение на дузпи във финала за най-стария трофей във футбола - Купата на Англия. Сесар Аспиликуета и Мейсън Маунт пропуснаха да се разпишат за лондончани, а Садио Мане сгреши за "червените". Костас Цимикас вкара победната дузпа.

Мачът на стадион "Уембли" бе повторение на тазгодишният финал за Купата на Лигата. На 27 февруари мърсисайдци победиха играчите на Томас Тухел с резултат 11:10 след изпълнение на дузпи.

През първата част и двата отбора си размениха по един точен удар. Едуар Менди спаси изстрел на Луис Диаш, а Алисон Бекер отрази шут на Маркос Алонсо. Кристиан Пулишич пък стреля в лявата греда.

От своя страна Мохамед Салах получи контузия и бе заменен от Диого Жота.

Второто полувреме започна с натиск на Челси. Алисон Бекер спаси удар на Кристиан Пулишич, а Маркос Алонсо стреля в напречната греда от пряк свободен удар.

В рамките на две минути възпитаниците на Югрен Клоп нацелиха и двете странични греди. Първо Луис Диаш стреля с плътен удар в дясната греда, а Андрю Робъртсън намери лявата греда, след като засече от воле центриране на резервата Джеймс Милнър.

Двуострият характер на мача позволи на двата тима да създадат общо 24 голови положения през редовното време, но едва четири удара бяха точни. Липсата на прецизност в завършването на атаките изпрати двубоя в продължения.

Преди подновяването на играта Върджил ван Дайк пък бе заменен от Жоел Матип. Стабилността в защитата на "червените" не се промени и отново се стигна до дузпи, както и във финала за Купата на Лигата.

Маркос Алонсо се разписа от първата дузпа, а Джеймс Милнър последва примера му. Капитанът на Челси Сесар Аспиликуета стреля в дясната греда, а Тиаго даде аванс на тима си. Рийс Джеймс бе точен за столичани. Роберто Фирмино също се разписа, макар Едуар Менди да докосна топката. Рос Баркли, който е роден в Ливърпул, запази шансовете за лондончани. Трент Александър-Арнолд отбеляза 11-метровия удар, а Жоржиньо се разписа за символичните домакини. Садио Мане можеше да сложи точка на спора, но неговият сънародник Едуар Менди отрази удара му. Хаким Зиеш и Диого Жота продължиха интригата с точни изпълнения на първите допълнителни дузпи. Мейсън Маунт пропусна последната дузпа за Челси,а Костас Цимикас подпечата успеха на тима си.

Ливърпул спечели трофея за 8-и път в клубната си история. Челси и Тотнъм също са триумфирали в надпреварата по осем пъти. Ливърпул спечели и двете купи в Англия за първи път от сезон 2001/2002. Юрген Клоп е вторият треньор, който печели най-престижният европейски клубен турнир, купата на Лигата, купата на Англия и титлата с един отбор след сър Алекс Фергюсън.

Челси се превърна в първия отбор, който в три поредни години е финалист и губи трети пореден финал.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: Само от правителството зависи икономическата криза да не прерасне в политическа
Радев: Само от правителството зависи икономическата криза да не прерасне в политическа
Украйна е големият победител на Евровизия 2022 (ВИДЕО)
Украйна е големият победител на Евровизия 2022 (ВИДЕО)