Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Лорер за протеста на работодателите: Да намалим тона на напрежение и да дискутираме дългосрочни мерки

от БНТ
14:11, 14.05.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
лорер протеста работодателите намалим тона напрежение дискутираме дългосрочни мерки
Слушай новината

Диалогът с работодателите трябва да продължи до постигане на съгласие. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в Плевен, където откри бизнес форум “Иновации и перспективи“ с представители на над 50 компании от региона.

„Редно е да намалим тона на напрежение и да започнем да дискутираме дългосрочни мерки, които касаят най-вече това какво и как държавата може да си позволи да финансира. Ние искаме да подпомогнем българският бизнес, но трябва да внимаваме и за бюджета”, подчерта министърът на иновациите и растежа.

По думите му разходите за държавата също трябва да бъдат приемливи, а дали тези мерки ще се финансират от енергийните дружества и техните печалби е въпрос, който предстои да бъде доуточнен.

До седмица ще бъде обявен окончателният вариант на антиинфлационният пакет в размер на до 2 млрд. лв., в който ще има мерки за подпомагане на най-засегнатите слоеве от обществото и на бизнеса, увери той. По думите му в пакета има, както социални мерки за пенсионери и за подпомагане на семействата с деца, така и мерки за бизнеса по отношение на акцизи и ДДС.

“Ще продължим да работим за увеличаване на икономическия растеж, а оттам и на заплатите. Дотук успяхме да вдигнем доходите на учители, лекари, индексирахме пенсиите”, подчерта министърът.

По време на форума той посочи, че близо половин милиард безвъзмездни средства са осигурени дотук по оперативните програми от министерството, за да се подкрепят малките и средни предприятия в страната.

“В момента е активна и българският бизнес може да кандидатства по грантова процедура в размер на 140 млн. лв. за енергийна ефективност", заяви Лорер и допълни, че през лятото ще стартира и първата процедура със средства по Плана за възстановяване и устойчивост за технологична модернизация в предприятията за още 260 млн. лв.

Той допълни, че България е сред лидерите в ЕС по ръст на индустриалното производство през март.

“Износът също е рекорден. Работата на държавата е да подпомага там където са най-слабите и уязвими български граждани”, каза той.

Специално за Плевен министърът на иновациите обяви, че се работи активно по привличане на нов инвеститор от аутомотив сектора, който има интерес да открие производство и да разкрие нови 700 работни места.

Пред местния бизнес бяха представени мерките, изпълнявани от Министерството на иновациите и растежа за подкрепа и насърчаване на иновациите и инвестициите, както и финансовите инструменти в подкрепа на предприемачеството и бизнеса през Фонда на фондовете и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност .

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Турнирът за Купата на Азия през 2023 година остана без домакин
Турнирът за Купата на Азия през 2023 година остана без домакин
Корнелия Нинова свика за инструктаж търговските аташета на България от цял свят
Корнелия Нинова свика за инструктаж търговските аташета на България от цял свят