НОВИНИ

Луис Енрике: Мбапе беше безспорен лидер на нашия отбор

ПСЖ записа разгромна победа над Барселона с 4:1 в реванша и с общ резултат 6:4 се класира за полуфиналите на Шампионската лига, където ще играе за четвърти път в историята си.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
08:09, 17.04.2024
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
луис енрике мбапе беше безспорен лидер нашия отбор
Слушай новината

Старши треньорът на Пари Сен Жермен Луис Енрике написа нова глава в треньорската си кариера, след като елиминира бившия си тим Барселона на четвъртфиналите на Шампионската лига.

ПСЖ водени от определения от Енрике като безспорен лидер Килиан Мбапе, спечели реванша с 4:1 и с общ резултат 6:4 ще играе с Борусия Дортмунд на полуфиналите.

Срещата на стадион "Луис Компанис" започна добре за Барселона, които първи поведоха с гол на Рафиня в 12-тата минута. След това обаче домакините рухнаха, като първо Роналд Араухо си изкара червен картон в 29-ата минута, а по-късно останаха и без треньора си Шави Ернандес, който също получи червен картон за невъздържана реакция на тъчлинията в 56-ата минута. Парижани се развихриха и успяха да стигнат до успеха чрез попадения на Усман Дембеле в 40-ата, Витиня в 54-тата и Килиан Мбапе в 61-вата от дузпа и в 89-ата минута.

"Беше трудно да се изправя срещу Барса на емоционално ниво. Опитах се да контролирам емоциите си. Свърших си работата и в двата мача. Надявам се да не ми се налага отново да играя с Барселона. Супер щастлив съм от победата. Нападателите направиха фантастичен мач. Резултатът е справедлив", коментира наставникът на парижани, попитан как се чувства след успеха над бившия си тим.

Запитан дали Мбапе е доказал, че е повече от всякога парижанин до края на сезона, испанецът отговори: "Той беше безспорен лидер на нашия отбор. Той даде пример. Когато той успее да го предаде на останалите, това се отразява на играта ни."

"Нямам магическа топка, но в понеделник казах, че е възможно да продължим към полуфиналите. Резултатът от първия мач не беше справедлив. Равенството щеше да е по-честно. Знаехме, че ще има много голове. Играчите повярваха и в това се крие щастието. Посвещавам тази победа на 3000-те привърженици, които дойдоха да ни подкрепят", заяви Енрике.

Той обясни още, че между отбора и неговите привърженици има силна емоционална връзка.

"Всички ни видяха елиминирани след първия мач с Барселона, но привържениците, които дойдоха да ни подкрепят при гостуването повярваха в нас", категоричен бе специалистът.

Запитан дали класирането на Борусия Дотмунд на полуфинал е изненада, Луис Енрике беще лаконичен: "Първо ще се насладим на успеха си."

"Имаме шест дни, за да се подготвим за мача. Предстоят ни три мача за една седмица. Трябва да играем всеки мач със същия професионализъм както досега. Оставаме професионалисти до края", категоричен бе наставникът на ПСЖ.

ПСЖ е първият френски клуб, който се класира за полуфиналите на Шампионската лига, след като загуби първия мач у дома. Като цяло никой отбор не е постигал това след Тотнъм през 2019 г. срещу Аякс.

Пари Сен Жермен достига най-малко до полуфиналите на Шампионската лига в три от последните пет издания: финал през 2020 г., полуфинал през 2021 г, и поне полуфинал през тази година. Като цяло парижкият клуб е достигал четири пъти до полуфиналите на турнира, като първия път, когато това се случва е през 1995 г. срещу Милан.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дубай е под вода след два дни проливни дъждове
Дубай е под вода след два дни проливни дъждове
Ремонтът на бул. "Патриарх Евтимий" е предвиден още от 2012 г., заяви общински съветник от ПП-ДБ-СС
Ремонтът на бул. "Патриарх Евтимий" е предвиден още от 2012 г., заяви общински съветник от ПП-ДБ-СС