НОВИНИ

Люба Аргилашка: С Тодоровден слагаме началото на сезона в конния спорт у нас

На 23 март 2024 г. отбелязваме празника на конете.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
07:00, 23.03.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
люба аргилашка тодоровден слагаме началото сезона конния спорт нас
Слушай новината

С Тодоровден ще бъде открит новия състезателен сезон в конния спорт у нас.

По този повод разговаряме с Люба Аргилашка - управител на конна база НИЕСА.

Г-жо Аргилашка, разкажете ни за традициите и обичаите на Тодоровден, какво означава този празник за хората, които се занимават с конен спорт?

За нас Тодоровден е свързан с обичта ни към конете и наистина това е най-важният празник от календара, който отбелязваме винаги на конната база. Още от древността конете са били партньор и помощник на човека. Събираме се заедно всички състезатели в клуба, треньори, конегледачи, съмишленици. Организацията на празника започва поне седмица по-рано.

Как ще отбележите тази година Конския Великден?

Всяка година провеждаме различни игри с конете и се подготвяме за новия състезателен сезон, който винаги следва след празника на конете. И тази година ще имаме демонстрации по прескачане на препятствия и обездка. Предвиди ли сме и щафетни игри, като за първи път ще включим и една от най-новите дисциплини, която се радва на голям интерес от децата - хобихорс. Очакваме да се получи един прекрасен празник заедно с всички, които обичат конете.

Колко силна е връзката на ездача с коня?
Връзката между ездача и коня е изключително силна, защото те се състезават заедно, като преодоляват препятствията в спорта и в буквалния, и в преносния смисъл. Ездачът и конят са екип, който не просто е заедно по време на състезания. Ездачът се грижи за своя кон постоянно. Връзката е много специална. Чувството да яздиш е уникално. Препоръчвам го на всеки, дори и да не е професионално, просто за удоволствие, а и за здраве, разбира се. Доказано е, че ездата има положителен ефект при редица заболявания и при децата и при възрастните.

Кое е специфичното за конния спорт?

Това е спорт предлагащ положителни емоции, в него има голям адреналин, развива чувства за отговорност и благородство. Разбира се конният спорт изисва много саможертви. Зад успехите на един състезател стоят много хора, семейство, треньори, конегледачи. Работата е екипна, и затова може би е толкова специален за нас.

Какви са очакванията Ви за новия сезон?

Имаме 40 картотекирани състезатели в нашия клуб Конкур. Нашите ездачи и коне са сред призьорите и шампионите в олимпийските дисциплини обездка и прескачане на препятствия. Така че и тази година очакваме те да се преставят достойно. Календарът на БФ по конен спорт е изключително натоварен, започваме с турнир още другата седмица, а сезонът ще приключи в края на октомври, може да си представите какъв сезон ни очаква.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Призови класирания на българските сноубордисти на световното първенство за младежи в Австрия
Призови класирания на българските сноубордисти на световното първенство за младежи в Австрия
Нидерландия спечели контролата си срещу Шотландия, Унгария надви Турция
Нидерландия спечели контролата си срещу Шотландия, Унгария надви Турция