НОВИНИ

"Мачът на века"

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
17:02, 01.04.2024
Чете се за: 04:52 мин.
Спорт
саарбрюкен поднесе сензацията изхвърли байерн мюнхен турнира купата германия
Слушай новината

„Наричаме го Jahrhundertspiel (бел. ред. – „мачът на века“). Това казва в едно от зачестилите си интервюта напоследък Кай Брюнкер.

Вероятно не го познавате – настоящ нападател на третодивизионния Саарбрюкен. Скромният тим от западната част на Германия се готви трескаво за своя мач на века, а именно – полуфинала в турнира за Купата на страната, който е утре вечер срещу Кайзерслаутерн.

„Всички говорят само за това – в пекарната, на улицата, по ресторантите. Всички чакат само този мач“, продължава разказа си Брюнкер.

За треньора на Саарбрюкен Рюдигер Цийл седмицата също е доста необикновена, защото получава безброй обаждания от приятели и познати, които го молят за билет за срещата. Утре вечер тимът ще сътвори футболната си история. И едва ли някога ще забрави настоящия сезон и кампанията в турнира за Купата, по време на която елиминира не един, не два, а три отбора от Бундеслигата.

През ноември още във втория кръг на надпреварата беше отстранен Байерн Мюнхен, което още тогава подсказваше за кризата, която щеше да споходи баварците в игрови план.

Но отборът от града, намиращ се много близко до границата с Франция, изобщо не мислеше да спира дотук и да се задоволява „само“ с победата на колоса от Мюнхен.

Последваха победи над Айнтрахт Франкфурт, а на ¼-финала беше победен Борусия Мьонхенгладбах с гол в последните секунди на героя в нашата история Кай Брюнкер.

Сега идва двубой с втородивизионния Кайзерслаутерн, като утрешният мач ще излъчи първия финалист в турнира от 2011 насам, който не е член на първото ниво на германския футбол – Бундеслигата. А ако Саарбрюкен спечели, то тимът би станал първият представител на Трета дивизия, стигнал до финала от Унион Берлин на Георги Василев – Гочето през 2001 насам.

„Никой все още не може да повярва какво точно направихме. Първо Байерн! После Айнтрахт! След това и Гладбах!“, размишлява треньорът Цийл, комуто ще е доста трудно да осигури билети за всички желаещи за мача, при положение че стадионът на Саарбрюкен – Лудвигспаркщадион – побира само 16 хиляди души.

Обстановката ще е прелестна за безпристрастния запалянко, защото стадионът ще бъде пълен до горе около час и половина преди мача. И никой от феновете няма да мисли за това, че любимците им понастоящем се намират на 10-о място в Трета лига и нямат никакъв шанс да се изкачат до Втора Бундеслига. Което донякъде е лесно обяснимо, отчитайки, че в тима играят предимно млади момчета и футболисти, чиито кариери не са се развили по мечтан начин.

Като споменатия по-горе Брюнкер, който дори има периоди зад граница – състезава се за английския Брадфорд в ниските нива на Острова, където престоят му е доста вял, най-меко казано. Нападателят вкарва 1 гол в 31 мача за Брадфорд.

„Да кажем, че не бях голова машина“, шеговито си спомня Брюнкер за неудачите си в Англия.

Колкото до стила на Саарбрюкен – треньорът подрежда играчите си в система 3-4-3, а когато го питат каква е тайната за вълшебствата и подвизите, които отборът сътворява в турнира за Купата, той отговаря, че „всички на терена трябва да знаят, че сме едно цяло. Защитниците трябва да искат да отнемат топката веднага, а нападателите трябва да знаят, че ще им се налага да работят и в собствената си половина, ако искат да успеем.“

За първи път в историята на турнира в Германия три отбора извън Бундеслигата стигат до полуфиналите. В другата среща, която е в сряда, Фортуна Дюселдорф ще опита да затрудни и елиминира безусловния фаворит за трофея и най-вероятен нов шампион на Германия – Байер Леверкузен на Шаби Алонсо. Давид срещу Голиат, както и да го погледнете.

Но дo сряда има време. Първо да изгледаме мача на века.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият Изпълком на БФС се събира в сряда, ще има промени в дисциплинарната комисия
Новият Изпълком на БФС се събира в сряда, ще има промени в дисциплинарната комисия
Свършват парите за възстановяване след наводненията в Карловско
Свършват парите за възстановяване след наводненията в Карловско