НОВИНИ

Mачовете от евротурнирите през седмицата ще запозват с минута мълчание

mачовете евротурнирите седмицата запозват минута мълчание
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:34, 13.02.2023
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Европейската футболна асоциация (УЕФА) потвърди въвеждането на минута мълчание във всяка от мачовете в клубните турнири тази седмица в знак на уважение към жертвите на земетресенията в Турция и Сирия.

Потвърдено е, че над 33 000 души са загинали след земетресения с висок магнитуд в началото на миналата седмица, ударили Южна Турция и Северна Сирия. Според Агенцията за подпомагане на бежанците, която работи на място от името на ООН, броят на жертвите ще се удвои до края на спасителните операции.

Правителството на Турция каза, че над един милион души в страната използват временни убежища след трусовете, докато предположенията за останали без дом в Сирия са пет милиона души.

Точно преди първия елиминационен кръг в трите турнира на УЕФА потвърди намерението си да окаже почит към жертвите, за да окаже морална подкрепа и на семействата на жертвите, и към властите в съответните държави. Едноминутното мълчание се въвежда и в Шампионската лига, и в Лига Европа, и в Лигата на Конференциите, докато в същото време ще бъдат изнесени на терена банер с посланието "Ние сме заедно с вас" на турски и арабски езици.

Също така УЕФА обяви, че черните ленти на ръкавите могат да бъдат носени както от отборите, така и от съдиите, но според собствена преценка.

Миналата седмица Европейската футболна централа потвърди, че ще дари 150 хиляди евро на Турската федерация по футбол (ТФФ), както и допълнителни 50 хиляди на Организациите Бониян и Таифи – и двете подпомагащи пострадалите от природното бедствие.

Шампионът на Турция Трабзонспор е единствен представител на тази страна, който ще играе в Европа през седмицата. Тимът от черноморското пристанище прима Базел в първи мач от турнира Лига на Конференциите. Истанбул Башакшехир и Сивасспор се класираха директно за осминафиналите като победители в групите си в Лига Европа, а също там но от Шампионската лига идва отборът на Фенербахче.

Заради опустошителното земетресение два състава вече напуснаха турската Суперлига. Това са Хатайспор и ФК Газиантеп, които са дислоцирани в пострадалите райони. Бившият футболист на Челси, Нюкасъл и Евертън – а за последно играл за Хатайспор, все още е в неизвестност.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести срещу съдебната реформа заляха улиците на Тел Авив и Йерусалим
Протести срещу съдебната реформа заляха улиците на Тел Авив и Йерусалим
Боксьори от шест континента идват в София за Купа „Странджа"
Боксьори от шест континента идват в София за Купа „Странджа"