НОВИНИ

Магията на Седемте рилски езера (ГАЛЕРИЯ)

Десислава Кулелиева
от Десислава Кулелиева
10:27, 26.08.2020
6220
Чете се за: 00:56 мин.
Галерия
магията седемте рилски езера галерия

В Природен парк "Рила" се намира един от най-забележителните природни феномени на Балканския полуостров - Седемте рилски езера. Те имат ледников произход и са разположени стъпаловидно, като са свързани с водоскоци и малки поточета.

Седемте рилски езера са най-атрактивни за посещение през лятото и са отличен вариант за еднодневна екскурзия, с която да избягаме от забързаното ежедневие на града и да се насладим на възхитителна природа. С магнетичната си и приказна красота те привличат не само български туристи, но и посетители от целия свят.

Огледалните езера излъчват мир и висока вибрация. Те въздигат, обновяват и подсилват душата и тялото, но приемат само онези, които пристъпват с чистота, уважение, смирение и добросърдечност.

Езерата се намират в живописни циркуси в Дамгския дял на Северозападна Рила и се разполагат стъпаловидно между 2095 и 2535 метра н.в. Циркусът, в който се разполагат, е обграден от върховете Сухи чал, Харамията, Отовишки връх.

Името на всяко едно от Седемте рилски езера представя характерните черти на съответното езеро. Езерото, което се намира на най-голяма надморска височина, носи името Сълзата, тъй като водата му е кристално чиста и прозрачна.

След него по височина е Окото (нарича се също Сърцето), което е с почти овална форма. Окото е циркусното езеро с най-голяма дълбочина в България – дълбочината му е 37,5 m.

Бъбрека е езерото, чийто брегове са най-стръмни от цялата група. Четвъртото езеро по ред е Близнака. То е най-голямото по площ от езерната група.

Езерото Трилистника е с неправилна форма и невисоки брегове. Най-плитко от всички е Рибното езеро, на североизточния му бряг се намира хижата „Седемте езера“. С най-ниско разположение е Долното езеро, от където започва да тече река Джерман.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сакари спря Серина Уилямс в Ню Йорк
Сакари спря Серина Уилямс в Ню Йорк
Банско срещу Разлог - чий е Неофит Рилски?
Банско срещу Разлог - чий е Неофит Рилски?