НОВИНИ

Марица посреща в Пловдив бронзовия медалист от Световното клубно първенство по волейбол

Марица играе за четвърти път в групите на Шампионската лига срещу турски тим. Двубоят ще бъде под номер 54 за Марица в европейските клубни турнири

Борил Гочев
от Борил Гочев
10:21, 20.12.2022 (обновена)
Чете се за: 04:52 мин.
Спорт
марица посреща пловдив бронзовия медалист световното клубно първенство волейбол
Снимка: ВК Марица (Пловдив)
Слушай новината

Българският волейболен шампион за жени Марица Пловдив посреща днес в зала "Колодрума" бронзовия медалист от наскоро завършилото световно клубно първенство Еджзаджъбашъ Дайнавит Истанбул в среща от груповата фаза на Шампионската лига.

Двубоят е с начален час 18.00, а турският гранд безспорно влиза в ролята на фаворит след представянето си на планетарния шампионат в Истанбул.

Туркините са водени от една от най-добрите волейболистки в света Тияна Бошкович, който през тази година стана световен шампион със Сърбия и беше избрана за МVP на Мондиала. В състава на Еджзаджъбашъ Дайнавит личат още имената на сръбкинята Мая Огньенович, хърватката Саманта Фабрис, както и на турските националки Ханде Баладън, Симге Шебнем Акьоз, Салиха Шахин, Елиф Шахин и рускинята Ирина Воронкова.

За турския гранд това ще бъде второ гостуване в Пловдив, след като през сезон 2016/17 съставът от Истанбул гостува на маричанки в среща от втория предварителен кръг на Шампионска лига. Тогава волейболистките на Еджзаджъбашъ Дайнавит записаха две победи и се класираха за следващата фаза.

Между 1995 и 1995 екипа на турския тим носи и една от най-успешните български волейболистки Антонина Зетова.

Еджзаджъбашъ е носител на Шампионската лига през сезон 2014/15, двукратен носител на Световното клубно първенство, три път отборът е триумфирал и с Купата на ЦЕВ.

Отборът от Истанбул е и най-титулувания в Турция с рекордните 28 трофея в първенството, 12 купи и 5 суперкупи. През миналия сезон отборът завърши на третото място в крайното класиране на местния шампионат.

В последния си мач в Шампионска лига маричанки загубиха с 0:3 гостуването си на Хемик в Полша. Еджзаджъбашъ се справи у дома срещу КСМ Букурещ.

„Проблеми в състава няма и всички момичета са на лице. Всички са здрави и тренират на пълни обороти, което е много важна за един треньор. Надявам се да покажем по-добра игра от първия мач с Полша. Те са много силен отбор, но все пак това е спорт. Готвим се усилено за тази среща и знаем силните и слабите им страни. Срещу нас има отбор, който стана трети на световно клубно първенство със състезателки на топ ниво. Надявам се залата да е пълна и да има много хора, които да ни подкрепят, а ние да им се отблагодарим с един добър мач. Ние разполагаме с млад състав и всяка една точка, която спечелим в Шампионска лига за нашите волейболистки е израстване. По-важно е първо да изградим момичетата като характер и манталитет и след това да ги натоварваме с очаквания. Ако започнем от 16-годишни да ги натоварваме с очаквания или на нас ни е грешна философията на волейбола или бързаме с реалната преценка“, коментира преди двубоя Борислав Крачанов – старши-треньор на Марица.

В класирането в българското първенството този сезон Марица е лидер без поражение и загубен гейм. Еджзаджъбашъ също е водач в Турция със само един загубен гейм.

„Готвим се сериозно за този мач и излизаме да покажем максимума от себе си. Ще дадем всичко възможно от нас да направим силен мач. Надяваме се много и на подкрепата на публиката, която винаги ние давала крила. Винаги е по-приятно и лесно, когато залата е пълна. Психологически сме освободени и се надявам това да ни помогне. Винаги е удоволствие да играеш вкъщи в родния ти град", сподели и Ивелина Монова – капитан на Марица.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Димитров вече не е футболист на Хайдук (Сплит)
Кристиан Димитров вече не е футболист на Хайдук (Сплит)
Димитър Стоянов в Киев: България е предоставила помощ за 448 млн. лв. на Украйна, ще предоставим и оръжие
Димитър Стоянов в Киев: България е предоставила помощ за 448 млн. лв. на Украйна, ще предоставим и оръжие